Spalio 17 d.Vepriai pažymėjo tris svarbias kultūrai datas. Pirmieji folkloro kolektyvai Vepriuose pradėjo gyvuoti prieš 50 metų, kultūros namų pastatui – 30, folkloro kolektyvui „Geldutė“ – 25 metai. Pažymint šias datas Veprių kultūros namuose surengtas šventinis koncertas „Dainuoju aš dainelę kas ryts vakarėlis“, kuriame koncertavo folkloro kolektyvas – jubiliatas, svečiai, prisiminti buvę kolektyvo nariai.

Koncerto pradžioje Vaivos Mickevičienės paveikslais papuoštoje salėje, skambant liaudiškai dainai, buvo rišamas nuometas - ištekėjusios moters galvos apdangalas.  Koncertą gražiomis Veprių  krašto dainomis pradėjo „Geldutė“, vadovaujama Algiminos Uselienės. Pasak kolektyvo vadovės, folkloro ansamblio repertuare ne vien lietuvių liaudies kūriniai, bet ir kraštiečių dainos. Kiekviena kolektyvo daina tryško senąja išmintimi, gyvenimo patirtimi, juolab, kad ir dauguma dainininkų jau solidaus amžiaus.


Padainavus dainas ir sušokus keletą šokių vakaro vedančioji, Veprių kultūros namų vedėja Rasa Šimonienė į sceną pakvietė jaunuosius muzikantus – Veprių instrumentinę jaunimo grupę, vadovaujamą Edvardo Ratauto. Juos pakeitė kiti vepriškiai – Veprių bendruomenės kaimo kapela „Subatėlė“, vadovaujama Antano Šimatonio. Pasirodė ir artimiausi kaimynai – „Siemanys“ iš Sližių (vad. Stasė Novikienė). Kanklėmis grojo ir dainavo viešnia Kristina Keturakytė, šoko Veprių merginų modernaus šokio grupė.

Koncerto pabaigoje į sceną buvo pakviesti visi esantys ir buvusieji „Geldutės“ nariai. Kultūros namų direktorė Rasa Šimonienė, žiūrėdama į tautiniais kostiumais pasipuošusius ansambliečius, sakė, kad norisi palinkėti dar daug metų dalintis dainavimo džiaugsmu su aplinkiniais, nepailsti, mylėti dainą, mokyti jaunimą. Ji dėkojo ansambliečiams, jų šeimų nariams, linkėjo „būti sveikiems ir laimingiems“. „Geldutės“ kolektyvas -  tai vadovė Algimina Uselienė, Leonora Šimatonienė, Marytė Narušienė, Eugenija Bogdienė, Ona Kuliešienė, Laima Davidonienė, Birutė Palaimienė, Jadvyga Deinienė, Julius Aukštuolis, Nijolė Bonzinskienė, Elena Pečiulienė, Stanislovas Šikšnys.  Jau 25–erius metus ansamblis dainuoja vietos, rajoniniuose renginiuose, jam teko dalyvauti Dainų šventėje, atstovauti rajoną įvairiuose renginiuose.



Į sceną sukvietus buvusius ansamblio dalyvius, visiems įteikus po prisiminimo dovanėlę, buvo degami šventiniai fontanai, sudainuota „Ilgiausių metų“ ansambliui, liaudies dainai, kultūros namams.

Folkloro ansamblio dalyviams buvo įteiktos padėkos. Padėką kolektyvui įteikė Ukmergės kultūros centro direktorės pavaduotoja Inga Kaselienė, mero padėką – savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova. Kultūros darbuotojus sveikino Veprių seniūnė Dalė Urbonienė, Veprių kaimo bendruomenės atstovė Irena Žižienė. 

Folkloro kolektyvo „Geldutė“ vadovė Algimina Uselienė pasakojo, kad kolektyvas susibūrė jai pradėjus dirbti Veprių kultūros namuose. Nors vadovė vadovavo ne vienam kolektyvui, bet labai patinka liaudies dainos, todėl „Geldutė“ ir toliau gyvuoja. Paklausta apie jaunimo stygių kolektyve, vadovė atsakė, kad „mes visos esam jaunos“. Šiuo metu „Geldutėje“ dainuoja ir šoka 14 žmonių.

Kultūros namų vadovė Rasa Šimonienė Vepriuose dirba nuo 1995 metų. Ji pasakojo, kad čia dainuojama, vaidinama, šokama su jaunimu. Tačiau vaikai labiau nori dainuoti ne liaudies dainas. Todėl „Geldutėje“ jų ir nėra.

Kultūros centro Veprių filialo vedėja Rasa Šimonienė nuoširdžiai dėkoja renginio rėmėjams - Veprių seniūnei D. Urbonienei, Kultūros centrui, Vytautui Pakėnui ir jo dukrai Kristinai, Sergejui Nikitinui, Arūnui ir Renatai Aleksandravičiams, Romui Petrui Šauliui, Žilvinui Zukui ir Veprių  kaimo bendruomenei. Geradarių dėka po renginio visi galėjo pasivaišinti gardžiais blynais.

Arvydo Pėšinos nuotraukos. 

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau