Sausio 8 d. Ukmergės kraštotyros muziejaus parodų salėje atidaryta Linos Bertašienės parengta tradicinių Pasvalio krašto pirštinių paroda. Lina Bartašienė - sertifikuota  tautinio paveldo produktų tradicinė amatininkė, senojo mezgimo amato puoselėtoja. Parodoje pristatomos autentiškos raštuotos Pasvalio krašto mezgėjų ir pačios parodos rengėjos megztos pirštinės.

L. Bertašienę pirštines megzti išmokė pradinių klasių mokytojas. Ji, pradėjusi megzti nuo 12 metų, raštuotus rankdarbius kuria jau ne vieną dešimtmetį. Nuo 2005 metų pradėjo domėtis tradicinėmis Pasvalio krašto pirštinėmis, kaupti jų rinkinį. L. Bartašienė yra užfiksavusi apie keturis šimtus pirštinių pavyzdžių bei iššifravusi šių pavyzdžių raštų schemas. Užpildytos anketos, padaryti garso įrašai, kuriuose gausu etnografinės medžiagos apie verpalus, verpimą, siūlų dažymą, audimą, žlugtą, raštus, pavadinimus bei sąsajas su Latvijos etnokultūra. Be to, užfiksuota daug pasakojimų apie pokario gyvenimo sąlygas bei pastangas išsaugoti tradicinę krašto kultūrą sovietinės okupacijos metais. L. Bartašienė ateityje planuoja išleisti knygą  „Tradicinės Pasvalio krašto pirštinės“, kurioje būtų sudėta visa ši medžiaga.


„Iš ko susideda mano paroda? Joje pristatomos autentiškos, senovinės Pasvalio krašto mezgėjų pirštinės bei pačios megztos pirštinės. Yra ir nežinomų mezgėjų darbų, pirktų turgeliuose. Seniausios – pirštinės, numegztos maždaug prieš šešiasdešimt metų. Nustatyti jų amžių man nėra sunku. Kuo smulkesni mezgimo siūlai, tuo senesnės pirštinės. Tokiais plonais siūlais dabar beveik niekas nebemezga. Siūlus suverpdavo ypatingai plonai. Kuo plonesni siūlai, tuo tankiau jie sumezgami, o pirštinės ilgiau tarnaudavo. Žmonės seniau juk labai taupė. Galbūt nustebsite, bet anksčiau daug megzdavo vyrai. Vieni tai darydavo paslapčia, o pas kitus netgi ateidavo kaimynės pasimokyti pirštinių raštų. Didžiulį įspūdį man padarė latvių mezgėjos ir jų raštai. Tai tik maža dalis iš mano surinktos kolekcijos. Visus raštus sudėjus į knygą, būtų galima visiems besidomintiems tiesiog atsisėsti ir megzti...“,– teigė L. Bartašienė.

Ponia Lina po parodos pristatymo visus besidominčius mezginiais pakvietė į praktinį užsiėmimą. Autorė negailėdama dalinosi savo patirtimi, mezgimo subtilybėmis ir raštų pavyzdžiais. Ragino  megzti ne tik sau, bet ir dalintis savo žiniomis ir patirtimi. Juk visa kas gera eina iš rankų į rankas. Taip nepasimiršta gražus ir puošnus protėvių palikimas ir kartu pritaikomos naujovės.

Parodą aplankyti galima nuo 2016 m. sausio 8 d. iki vasario 21 d.

Andriaus Vyšniausko nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau