Mažai tikėta pavasarinė saulė vasario 7 d. į Ukmergės kultūros centrą kvietė žmones paklausyti, palinguoti, paploti ir padainuoti tradicinėje šventėje „Grok, armonika“. Prieš šventę žiūrovai rinkosi į Užgavėnių kaukių parodos atidarymą. Besirenkančius į parodos atidarymą pasitiko būrys ubagų. Įsibrovę į parodų galeriją jie pasirinko išmaldos, pasiklausė parodos autoriaus Eugenijaus Arbušausko pasakojimo, kaip jis kuria kaukes, kuo jos jam svarbios. 

Koncertą "Grok, armonika" pradėjo šautuvu ir dalgiu ginkluotos Dėdienytė ir Agotėlė. Taip jos bandė atsiginti nuo krečiančiųjų užgavėnių „iškadas“ – užremiančių ratais duris, ant stogo užkeliančių akėčias ar kaminą uždengiančių stiklu. Jos, netgi, į lovą vietoj savęs paguldė Užgavėnių „čiučelas“ – kad jas, o ne Agotėlę ir Dėdienytę aplietų vandeniu. Tarpuose tarp kapelų pasirodymų jos pasakojo senus nutikimus, patarles, pamokymus ir kviesdamos žiūrovus į Užgavėnių šventę prašė atsinešti savas „čiučelas“. Kad būtų galima ir jas sudeginti.


Patį koncertą pradėjo Želvos armonikininkai (vad. Juozas Vasiliauskas). Jo vadovaujama „Želvelė“ išvakarėse Vilniuje dalyvavo varžytuvių „Grok, Jurgeli!“ atrankiniame ture. „Želvelė“ kartu dar su dviem kolektyvais pateko į baigiamąjį varžytuvių renginį Kaune. Šio renginio atidaryme gros ir Želvos armonikininkai.

Koncerte pasirodė kapela iš Deltuvos (vad. Kazimieras Piestinis), instrumentinė grupė iš Veprių (vad. Edvardas Ratautas), Vidiškių „Volungė“ (vad. Stasė Navickienė), Lyduokių „Kanolas“ (vad. Viktė Varnienė), partizanų uniformomis pasipuošę Siesikų „Vieversos“ (vad. Mindaugas Grainys) vyrai, daug juoko salėje sukėlęs kolektyvas iš  Dainavos (vad. Vladas Matulevičius). Šventę baigė „Provincija“ (vad. Alvydas Padriezas), o jo dainą „Mano kelias - Ukmergė“ žiūrovai dainavo stovėdami.


Į ukmergiškių šventę, kaip ir kasmet, buvo pakviesti svečiai. Tai Radviliškio rajono Šiaulėnų kultūros namų kapela „Šiaulėniškiai“ (vad. Eugenijus Arbušauskas) ir Panevėžio rajono Miežiškių kultūros centro kaimo kapela „Ratasai“ (vad. Raimondas Grikšelis).

Kad žiūrovams neprailgtų koncertas, Agotėlė, kuriai padėjo Paulius Geiša, ir Dėdienytė su Alvydu Padriezu pasidalijo salę į dvi dalis ir varžėsi, kuri daugiau mokės dainų, prasidedančių iš S raidės. Taip pat koncerto metu plojimais buvo renkamos geriausios grupės. Geriausiomis žiūrovai  pripažino: Siesikų „Vieversą“ ir Miežiškių kultūros centro kaimo kapelą „Ratasai“. Laikraščio „Gimtoji žemė“ prenumerata įteikta „Vieversai“, o finansinį prizą, kurį įsteigė ūkininkas Algirdas Kopūstas, išsivežė svečių kapela iš Miežiškių. Visi šventėje dalyvavę kolektyvai apdovanoti UAB „Ukmergės duona“ keptais karvojais ir „Ukmergės pieninės“ sūriais, parodos lankytojai vaišinosi „Kurėnų užeigos“ vadovės Gemos Pastuškovienės iškeptu obuolių pyragu.  

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau