Praėjusių metų pabaigoje Manheteno grafikos centre buvo surengta I Niujorko tarptautinė miniatiūrų spaudinių paroda. Iš Amerikos į Ukmergę atkeliavo maloni žinia: Veprių seniūnijos Samantonių kaime gyvenanti grafikė Oksana Judakova tapo parodos laureate. Renginio organizatoriai jos vienam darbų skyrė antrą vietą.


Kartkartėmis panašiose parodose-konkursuose dalyvaujanti grafikė Manheteno grafikos centro renginiams iki šiol nebuvo nusiuntusi savo miniatiūrų. 

Pateikti savo darbų šiai parodai O. Judakovą paragino pažįstamas grafikas, škotas Entonis Kirkas. Jiedu susipažino Šiuolaikinės grafikos centre Konektikuto valstijoje prieš kelerius metus. E. Kirkas ten dirbo meno direktoriumi. O. Judakovos darbai tuomet buvo atrinkti į jo kuruojamą parodą. 

Menininkė papasakojo, kad tokios parodos-konkursai Jungtinėse Amerikos Valstijose yra populiarūs. Jie labai demokratiški. Niekas neklausia, nei kiek tau metų, nei koks tavo išsilavinimas, nei kaip intensyviai dirbi šioje srityje ar kokiais laimėjimais gali pasigirti. Kuratorius kviečiasi žinomą menininką, meno profesorių, kartais surenka ir kelių narių komisiją. Ji atrenka darbus, ir štai – tu parodoje. 

Tiesa, kaip sakė O. Judakova, kai kurios galerijos yra perdėm komercinės. Galima pajusti, kada galerijai svarbu pririnkti kuo daugiau dalyvių, nes dažnai yra dalyvio mokestis, ir parduoti kuo daugiau darbų, kadangi galerija pasiima nemažus procentus. Todėl kūrėjams tiesiog tenka atsirinkti organizatorius pagal tai, kaip jie jaučia tą konkrečią vietą, koks jų darbo pobūdis ir panašiai.

– Tai pirmas mano kada nors gautas apdovanojimas. Siunčiau tris 7,5x7,5 centimetro dydžio miniatiūras. Jos vadinasi „Medūzos Berlyno zoologijos sode“. Tai klasikine linoraižinio technika atlikti atspaudai. Darbus kūriau specialiai šiai parodai, – pasakojo grafikė.

Parodoje dalyvavo pusšimtis grafikų iš kelių dešimčių valstybių. Iš Lietuvos tebuvo vienintelė O. Judakova. Konkurencija buvo didelė. Vis dėlto ukmergiškės „Medūzos Berlyno zoologijos sode. I“ pelnė aukštą tarptautinį įvertinimą.

– Apdovanojimas labai pradžiugino! Juo džiaugiuosi, bet nesureikšminu, – sakė menininkė. – Tai nėra koks nors sunkiasvoris apdovanojimas, vertinant pinigine išraiška. Tiesa, jo svoris yra toks, kad konkurso darbus atrinko ir įvertino Sara Suzuki iš Modernaus meno muziejaus Niujorke. Ji dirba to muziejaus Piešinių ir spaudinių skyriuje renginių kuratore. O Manheteno grafikos centras su savo miniatiūrų paroda buvo tuo metu Niujorke vykusios Spaudos savaitės dalyvis... Šypsodamasi galvoju, kad trys prizinės vietos atrodo simboliškai: rusas, lietuvė ir amerikietis.

Praėję metai ne tik miniatiūras kuriančiai, bet ir fotografuojančiai menininkei apskritai buvo neblogi, ji dalyvavo nemažai parodų. Pavasarį Kauno menininkų namuose buvo surengta jos grafikos paroda. Birželio mėnesį UNESCO galerijoje Vilniuje „parodė“ savo fotografijų parodą „Ir savas, ir tolimas kraštas. Altajus“. Beje, ši paroda šiemet įtraukta į Veprių, 2016 metų Lietuvos mažosios kultūros sostinės, renginių programą. Nuotraukos bus eksponuojamos Sližiuose. Praėjusių metų vasarą Sližių dvare įvyko vienos dienos fotografijų paroda „Šventa ramybė, arba Pirmi metai kaime“. 

– Esu labai patenkinta ta paroda, – neslėpė O. Judakova. 

Paklausta apie tai, ką kuria dabar, kokie artimiausi planai, grafikė atsakė:

– Šiemet, spėju, bus tušti metai. Ką tik baigiau ir atspaudžiau linoraižinį, kurį raižiau gal porą mėnesių. Dabar vartau jį, apžiūrinėju ir galvoju, kad nepatinka jis man, turbūt niekam ir nerodysiu.

Toks menininkų darbas. Ne visada laurai. Iki jų – erškėčiuotas kelias.

"Gimtoji žemė" 2016 m. Nr. 32.



Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau