Kovo 29 d. Ukmergės kultūros centro dailės galerijoje atidaryta tradicinė rajono tautodailininkų darbų paroda. Paroda veiks tiktai dvi savaites – iki balandžio 11 dienos. Po to dalis parodos eksponatų iškeliaus į Panevėžį, kur rengiama zoninė tautodailininkų darbų paroda. Į 50-metį švenčiančių tautodailininkų darbų parodos atidarymą gausiai susirinko rajono tautodailininkai, svečiai ne tik iš Ukmergės, bet ir iš Biržų, Kupiškio, Panevėžio, mūsų rajono vadovai.

Dalis parodos eksponuojama ne tik parodų galerijoje, bet ir mažojoje salėje, kur įsikūrė dailininkės Romos Pocienės tapybos darbų paroda „Žydėjimas“. Šių metų parodai darbus pristatė 39 autoriai. Parodoje eksponuojama apie 150 darbų. Čia galima pamatyti tapybos, batikos darbų, skulptūrų, drožybos, raižinių, mezginių, rankų darbo lėlių.


Atidarydamas parodą rajono tautodailininkų vadovas Rimantas Zinkevičius trumpai priminė rajono tautodailininkų istoriją. Ji prasidėjo apie 1956 metus, kai trys mokytojai sumanė suburti kuriančius ukmergiškius. Jie įkūrė liaudies dailės būrelį ir surengė pirmąją parodą Ukmergės kraštotyros muziejuje. Kasmet būrelis plėtėsi ir rengdavo parodas Ukmergėje ir keisdavosi jomis su kaimyniniais miestais.

1966 metų kovo 1 dieną buvo įkurta Liaudies meno draugija. Į ją susibūrė chorinio dainavimo, liaudies muzikos, dailės ir choreografijos sekcijos. Nuo 1969 metų Lietuvos liaudies meno draugijos veikla apsiribojo tik tautodaile, todėl 1989-aisiais – tautinio atgimimo metais nuo liaudies meno sąvokos, pereita prie konkretesnės, tiksliau turinį atspindinčios tautodailininkų sąvokos.


Ukmergiškiai tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos, jungiančios apie du tūkstančius narių, dalimi. Ukmergė priskirta Panevėžio bendrijai, kurią sudaro šeši rajonai.

Šiandien tautodailininkų draugijos pažymėjimus turi 42 nariai. Jų tarpe tekstilininkų - 10, medžio drožėjų - 9, tapytojų - 5, keramikų - 3, vytelių pynėjų - 2, karpinių meistras - 1, juostų rišėjų - 2, vilnos vėlėjų -1, margučių margintojų – 1, verbų rišėjų – 1, augalų grafikos meistrų – 1, skulptūras iš augalų kuria 2 tautodailininkai. Meno kūrėjo statusą turi 4 tautodailininkai. Sertifikatus turi trys draugijos nariai.

R. Zinkevičius paminėjo, kad daugiau negu 30 metų draugijoje išbuvo 7 nariai. Ilgiausiai tautodailininke, net 44 metus, išbuvo Nelė Marazienė, kuri per šias Kalėdas išėjo anapilin. Jos atminimui R. Zinkevičius parodos svečiams padalino knygelę su tautodailininkės darbų nuotraukomis.

Tautodailininkus sveikino ir padėkas įteikė rajono meras Rolandas Janickas, Ukmergės dekanas Vaidas Bartkus, kunigas Rimantas Laniauskas. Taip pat viešnia iš Kupiškio – Kupiškio rajono tautodailininkų draugijos pirmininkė Virginija Jurevičienė, Biržų rajono tautodailininkų draugijos pirmininkas Kęstutis Preidas, Panevėžio tautodailininkų bendrijos pirmininkas Saulius Kronis.

Atidarius parodą visi buvo pakviesti į spalio mėnesį vyksiančią Aukštaitijos tautodailininkų darbų parodą ir apdovanojimus „Aukso vainikas“ Ukmergėje.

Nuotraukos - autoriaus

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau