Šiais metais, įvertinusi 2015 metų veiklos rezultatus, Kultūros ministerija Ukmergės kultūros centrą, turintį aukščiausią kategoriją, pripažino geriausiu šalyje. Kultūros dienos išvakarėse apie šį svarbų įvertinimą kalbamės su Kultūros centro direktore Rasa Graužiniene.


Pasak direktorės, šis įvertinimas yra kruopštaus ir nuoseklaus penkerių metų Kultūros centro darbo rezultatas. Per visą šį laikotarpį rajono kultūros darbuotojai nesiblaškė, nuosekliai dirbo atsižvelgdami į nusistatytus prioritetus ir akcentus. Visą šį laiką siekta Kultūros centrą padaryti patraukliu ir šiuolaikišku žmonių kultūrinio ugdymo, kūrybinių savybių lavinimo, aktyvios, geranoriškos bendruomenės telkimo centru. Direktorės teigimu, šis tikslas įvykdytas ir ateityje jis bus tobulinamas, ieškant naujų formų ir inovatyvių idėjų.

Direktorė paminėjo, kad vienas tikslų buvo sudaryti sąlygas etninės kultūros sklaidai, populiarinant senąsias kultūros tradicijas ir papročius. Todėl Dainavos, Deltuvos, Krikštėnų, Veprių filialuose demonstruojami tradiciniai lietuviški amatai, vyksta edukaciniai užsiėmimai.


Pasakodama apie renginius, direktorė vardino pačius įvairiausius. Iš jų tarpo išskyrė tarptautinius perkusijų festivalius, garsėjančius itin aukštu atlikėjų profesionalumu, surenkančius didelius būrius klausytojų ne tik iš Ukmergės, bet ir iš kitų Lietuvos vietovių. Kartu su vengrais ir prancūzais Kultūros centras dalyvauja tarptautiniame „Femin‘Art“ projekte, kuriame moterys meno pagalba gali išreikšti savo mintis ir požiūrį į daugelį gyvenimo klausimų.

Jau dešimt metų rengiamos labdaros ir gerumo akcijos „Angelas baltas“, kurių metu surinktos lėšos skiriamos nelaimės ištiktiems, paramos stokojantiems, sunkiai sergantiems ukmergiškiams. Per visą labdaros akcijos laikotarpį ukmergiškiai paaukojo daugiau kaip 10 tūkstančių eurų.

Ukmergė - vienas iš nedaugelio miestų, puoselėjančių kino meną. Čia ne tik rodomi filmai, bet ir organizuojami profesionalaus kino meno renginiai, susitikimai su kino kūrėjais ir aktoriais. Kas antri metai vyksta tradicinis respublikinis moksleivių kino festivalis „2blis“.


Paprašyta prisiminti įspūdingiausius renginius, direktorė paminėjo „Baltijos kelio“ 25-mečio minėjimą, į kurį suvažiavo visų savivaldybių, pirmajame Baltijos kelyje stovėjusių Ukmergės rajono ribose, atstovai. Prie piliakalnio buvo organizuotas koncertas, pasiūtos Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavos ir nutiestos ant piliakalnio. Įspūdį paliko Gedimino ordino apdovanojimai, įvykę 2015 metų pradžioje Užugirio dvare. Kasmet įspūdingesnės Miesto šventės, pritraukiančios vis daugiau žmonių. Jos įgavo savo atspalvį, kasmet parenkama kita tema, vis daugiau ukmergiškių pageidauja dalyvauti šventinėje eisenoje, šventėmis didelį susidomėjimą rodo bendruomenės, organizacijos. R. Graužinienė, pasakodama apie renginius, paminėjo, kad jų kokybę pajunti jausdamas žiūrovų auditorijos atgalinį ryšį, kai skamba plojimai, girdisi gražūs atsiliepimai.

Pasakodama apie Kultūros centro meno saviraiškos kolektyvus, direktorė paminėjo, kad labai malonu, kai Kultūros centro kolektyvai dalyvauja aukšto lygio tarptautiniuose ir respublikiniuose konkursuose. Mūsų rajonas išsiskiria itin aukšto lygio vokalinių ansamblių – moterų ansamblio „Cantilena“ (vad. Daiva Petrikienė) ir mišraus vokalinio ansamblio „Klasika“ (vad. Jūratė Martinkutė) pasiekimais tarptautiniuose ir respublikiniuose festivaliuose. Kultūros centre kuriasi ir nauji kolektyvai. Pavyzdžiui, prieš penkerius metus susikūrė moterų choras „Žemyna“, o prieš pusę metų - pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Rudenėlis“.

Šiuo metu Kultūros centre repetuoja ir koncertuoja net penki chorai, keli šokių kolektyvai, teatro studijos. Kolektyvų kiekis ir jų profesionalumas tampa labai dideliu iššūkiu ruošiantis respublikinei 2018 metų Dainų ir šokių šventei. Į ją, kaip visada, Kultūros centras tikisi išvežti itin didelį dalyvių skaičių. Į šventę vyks chorai, folkloro, šokių kolektyvai, teatrai.

Kadangi iš biudžeto skiriamų lėšų nepakanka, Kultūros centro darbuotojai rašo įvairiausius projektus, laimi finansavimą jiems ir turi galimybę ne tik vykdyti tarptautinius projektus, bet ir organizuoti konkursus, šventes. Kultūros centras organizuoja tradicinius renginius ir išlaiko jų aukštą meninį lygį, vykdo profesionaliojo meno sklaidą. Per 2015 metus renginiuose apsilankė virš 40 tūkstančių žiūrovų.

Direktorė pasakojo, kad Kultūros centras atviras ir lankstus įvairioms iniciatyvoms, prašymams, pasiūlymams, kultūriniams mainams. Pagal pastarąją programą bendradarbiaujama su vokiečiais, švedais. Pavyzdžiui, balandžio 17 dieną pagal mainų programą į Švedijos Skara-Herrljunga išvyksta moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“. Net dvi švedų muzikines grupes išgirsime Miesto šventės metu.

Per pastaruosius 3 metus buvo suremontuotas beveik visas Kultūros centro pastatas. Prie Kultūros centro pristatytas naujas garažas, įsigyta moderni garso ir apšvietimo sistema, atitinkanti aukšto profesionalumo kolektyvų reikalavimus. Liko neremontuota tik žiūrovų salė, kurios remonto laukiama šiais metais. Tai Kultūros centrui taps svarbiausiu iššūkiu. Salės remontas neleis į Ukmergę pasikviesti profesionalių kolektyvų. Todėl teks galvoti kaip dirbti naujomis sąlygomis, kaip išlaikyti žiūrovus, jiems teikti kultūrines paslaugas.

Kultūros centras tapo geriausiu šalyje. Tai didžiulis dėmesys Ukmergei, rajonui, Kultūros centrui. Tai ne tik garbė ir didžiulis pasiekimas, bet ir įpareigojimas dirbti dar geriau. Ir šis įvertinimas atveria kelią naujiems Kultūros centro projektams, renginiams.

Dainiaus Vyto nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau