Kasmet įpusėjus pavasariui miestą judina būgnų, trimitų garsai, plazda vėliavos, šypsenas kelia plakatai. Miesto centrinėmis gatvėmis nuvilnija eisena, kuria Kultūros centro, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos, Kraštotyros muziejaus darbuotojai, menininkai bei nevyriausybinių kultūrinių organizacijų atstovai pamini Pasaulinę kultūros dieną - 1935 m. balandžio 15 dieną kelios dešimtys šalių sutarė saugoti meno, mokslo įstaigas ir istorinius paminklus karo ir taikos metu.


Šiais metais eisena prasidėjo prie paminklo "Vėliavnešiai". Marga ir triukšminga eisena, lydima muzikantų senoviniame kariniame džipe bei nešina plakatais, raginančiais meną atiduoti liaudžiai, o kultūrininkus vienytis, patraukė prie renovuoto buvusio „Draugystės“ kino teatro, kuriame įsikurs Ukmergės kraštotyros muziejus. Ką tik renovuotame pastate dar tuščia, tik kėdės naujos, tačiau išliko visi seni kino teatro atributai: šviestuvai, lipdiniai, turėklai, patalpų išplanavimas.

Naujojo muziejaus pastato iškilmių salėje atvykusius svečius pasitiko savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Regina Jackūnienė ir du būsimieji jaunavedžiai. Susėdus kultūros veikėjams prasidėjo iškilmingos kalbos, buvo įteiktos nominacijos geriausiems kultūros atstovams, koncertavo Meno mokyklos Muzikos skyriaus moksleiviai. Mažajai Lietuvos kultūros sostinei Vepriams buvo įteikta Kultūros vėliava.


Geriausiu Kultūros darbuotoju šiais metais pripažinta Ukmergės kultūros centro Siesikų filialo vedėja Valentina Karaliūnienė (dešiniojoje nuotraukoje - centre). Ji Siesikų kultūros namuose dirba jau 30 metų. Čia vedėja ne tik organizuoja ir veda renginius, bet ir prieš 22 metus įkūrė mėgėjų teatrą „Pantis“, subūrė moterų ir merginų linijinių šokių kolektyvus. Su kolektyvais vyksta į koncertus kitose seniūnijose ar kituose rajonuose. V. Karaliūnienė palaiko glaudžius ryšius su miestelio mokykla, seniūnija, bažnyčia ir bendruomene. Organizuoja bendrus renginius ir šventes.

Renkant geriausią kūrybinį projektą buvo nominuoti ir padėkomis pagerbti: Romas Raila už poezijos rinktinę „Rašyk, kažką daryk su šia padange!“. Ji iliustruota autoriaus piešiniais. Albinas Kuliešis už fotoparodą „Kūrėjų veidai. Lietuvos menininkai“. Vlado Šlaito viešoji biblioteka už virtualią parodą „Vladas Šlaitas. „Balsą žemės gimtos išnešiojęs širdy...“. Andrius Janulis už metalo plastikos skulptūrą „Mergaitė“. Pastaroji skulptūra puošia Meno mokyklos Muzikos skyriaus stogelį.


Geriausiu kūrybiniu projektu pripažintas Kultūros centro „Katino Murklio teatro“ spektaklis „Buvo buvo, kaip nebuvo...“ (teatro vadovė Natalija Kovarskienė - dešiniosios nuotraukos centre). Dar 2006 metais grupė teatro mylėtojų per teatrinius žaidimus, pasakas, taikant folkloro elementus nutarė paskatinti vaikus domėtis etnine kultūra. Todėl buvo pradėti kurti lėlių spektakliai. Taip 2006 metais gimė spektaklis lietuvių liaudies pasakų motyvais „Molio Motiejukas”, 2011 - spektaklis „Lapės gudrybės”, 2015 - spektaklis „Buvo buvo, kaip nebuvo...”. Spektaklio tikslas - supažindinti vaikus su lietuvių liaudies pasakomis, patarlėmis, priežodžiais. Pagrindinis uždavinys, kurį sau išsikėlė kolektyvas - socialinių gebėjimų ugdymas tradicinės kultūros siūlomais būdais. Etnosocializacijos tikslas - per pasakas mokyti socialinių vertybių, sužadinti vaikų kūrybiškumą, lavinti socialinius gebėjimus.

Spektaklis „Buvo buvo, kaip nebuvo...“, skirtas 4 - 12 metų vaikams, lavina fantazijos, spalvų, formų, erdvės suvokimą. Jame siekiama atskleisti lietuviškų pasakų grožį, linksmai pasakojama apie žmogaus ir velnio varžybas, atliekamos užduotys, išaukštinamas žmogaus sumanumas, gudrumas. Spektaklis parodytas jau 25 kartus, jį pamatė daugiau kaip 500 vaikų. Spektaklį „Buvo buvo, kaip nebuvo...” pamatė ne tik Ukmergės miesto ir rajono darželinukai bei moksleiviai. Spektaklis parodytas įvairių šalies vietovių jauniesiems žiūrovams.

Liepos 1-2 dienomis kolektyvas organizuos II-ąjį lėlininkų sąskrydį „Aukso Paukščių Rojus” Vepriuose, kur dalyvaus geriausi Lietuvos lėlių teatrai.

Kultūros mecenatu tapo UAB „Likmerė“, teikianti materialią ir kitokią paramą ar pagalbą Ukmergės rajono kultūros įstaigų kultūrinių renginių ir kūrybinių projektų įgyvendinimui.  Šios įmonės vadovui Mindaugui Kosmauskiui paveikslą iš žolynų padovanojo dailininkė Laimutė Dzigaitė.


Tarptautinę Kultūros dieną 2016 metais primins bendra Kultūros centro, Vl. Šlaito viešosios bibliotekos, Kraštotyros muziejaus darbuotojų, Meno kūrėjų atstovų nuotrauka ant naujojo Kraštotyros muziejaus laiptų.

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau