Liepos 6 - 24 d. Ukmergės rajone, Taujėnuose vyko VIII - asis tarptautinis mėgėjų teatrų festivalis ,,Prie dvaro“. Išskirtinis šių metų festivalio bruožas – renginiai vyko ne tik Taujėnuose, bet ir Vepriuose bei Siesikuose.

Mėgėjų teatrų festivalis pradėtas rengti prieš keturiolika metų – 2002 m. liepos mėnesį žiūrovai buvo pakviesti į pirmąjį festivalį „Prie dvaro“ Taujėnų parke. Tai buvo dviejų dienų renginys, kuriame dalyvavo mėgėjų teatrai iš Lietuvos ir Latvijos. Vėlesniuose festivaliuose plėtėsi dalyvių geografija: dalyvavo kolektyvai iš Prancūzijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Estijos. 2010 m. V-asis festivalis išsiplėtė iki dekados renginių.

Šių metų festivalis vyko beveik visą liepos mėnesį - festivalio atidarymas įvyko liepos 6 d., o į uždarymo renginius žiūrovai buvo kviečiami liepos 24 d. Taip pat festivalio renginiai vyko ne tik Taujėnuose, bet ir Vepriuose, kurie šiais metais paskelbti Mažąja kultūros sostine, bei Siesikuose, kurie šiais metais švenčia miestelio 430 metų jubiliejų. Mėgėjų teatrams - Siesikų mėgėjų teatrui ,,Pantis” ir Veprių mėgėjų teatrui ,,Palėpė” festivalio atidarymo metu buvo perduotos festivalio vėliavos.


Festivalio atidaryme prie Taujėnų dvaro simboliškai dalyvavo visi - 22 mėgėjų teatrai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos. Simboliškai, nes į Taujėnų dvaro svirną, kur ir vyko mėgėjų teatrų pasirodymai, buvo nuneštos lentelės su teatrų pavadinimais ir ten ,,gyveno” visas festivalio dienas. Festivalį pasveikino Taujėnų ir Siesikų seniūnai: Elvyra Tulušienė ir Algirdas Kaušas, jo pradžią paskelbė fejerverkų šūvis. Atidarymo ceremonijoje pirmą kartą dalyvavo ,,Mimų teatras”. Toliau atidarymo vakarą tęsė broliai Andrius ir Martynas Bialobžeskiai, pakvietę įsilieti į muzikos ir poezijos žaismę „Tarsi nuspaudus „Play“. Tai programa, sudaryta iš dainų, skambėjusių ir vis dar tebeskambančių teatrų spektakliuose: muzika iš režisierių: Igno Jonyno, Cezario Graužinio, Gintaro Makarevičiaus pastatymų. Muzikos žaismę papildė šiuolaikinio lietuvių poeto Rimvydo Stankevičiaus eilės. Prie naujosios programos prisidėjo ir profesionalūs muzikantai: Jonas Krivickas (gitara) ir Dominykas Vyšniauskas (trimitas). Dar du aktoriai - Andrius Kaniava ir Vidas Petkevičius liepos 15 d. kvietė į muzikos ir poezijos vakarą Siesikų kultūros namuose, o aktorė Nijolė Narmontaitė liepos 22 d. į savo kūrybos vakarą Veprių kultūros namuose.

Mėgėjų teatrų pasirodymus Taujėnų dvaro svirne liepos 8 d. pradėjo festivalio organizatorius - Taujėnų mėgėjų teatras „Bičiuliai“ spektakliu - Juozo Židanavičiaus „Moterims neišsimeluosi“ (režisierė Laima Jančiauskaitė). Tą patį vakarą žiūrovams savo spektaklį - H. Raudsepp „Vedelvorst“ pristatė pirmą kartą festivalyje dalyvavęs Saaremaa Teater iš Estijos (režisierius Virgo Uibo).

Liepos 9, 15, 16, 17, 22, 23, 24 dienomis savo spektaklių pristatymus tęsė mėgėjų teatrai iš Latvijos, Lenkijos, Lietuvos. Koknesės mėgėjų teatras (režisierė Inguna Strazdina) atvežė į festivalį Sandijos Kalninos „Metalines gėles“ – 2013 m. pripažintą geriausiu Latvijos mėgėjų teatrų spektakliu. Tos pačios režisierės vadovaujamas ir kitas kolektyvas - Daudzevos mėgėjų teatras žiūrovams parodė dvi komedijas - Martinš Ziverts „Dvikova“ ir Annos Brigadere „Liežuvautojos“. Vilani mėgėjų teatras „Kas ir, tas ir“ (režisierė Inara Grietina) spektaklį Tolivaldžio „Moteris gudresnė už velnią“ festivalio metu rodė net tris kartus: Siesikuose, Petronyse ir Taujėnuose. Brocenu mėgėjų teatras (režisierė Zanda Strogonova), Livanu jaunimo teatras (režisierius Oskars Berzinš) taip pat vaidino ne tik Taujėnuose. Savo spektaklius - Maros Ritupes „Mane mama barė“ ir pagal latvių autorius sukurtą spektaklį „Lėlė“ pristatė ir vepriškiams. Lenkijos Seinų mėgėjų teatras (režisierė Eugenija Pakutkienė) atvežė nuotaikingą komediją - Robertino Bigelio „Generalinė repeticija“, kurią taip pat matė ir siesikiečiai.

Žiūrovai neliko abejingi ir mėgėjų teatrams iš Lietuvos. Rokiškio rajono Bajorų lėlių teatras „ČIZ“ mažiesiems festivalio žiūrovams parodė spektaklį pagal Džonio Rodario pasaką ir liaudies kūrybą „Šuniškos istorijos“. Vaikai liko sužavėti spektakliu, o didžiausią įspūdį jiems paliko tai, kad ir patys galėjo pakalbinti spektaklio artistus - lėles. Šio teatro režisierė Nijolė Čirūnienė taip pat atvežė ir spektaklį suaugusiems žiūrovams - pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Pabezdėk po jazminais“ (originalus pavadinimas - „Pupos“). Kadangi ir Taujėnų teatro repertuare buvo šis spektaklis, o praeitame festivalyje 2014 m. taujėniškiai net buvo surengęs „Pupų“ peržiūras, abiejų teatrų artistai juokaudami planavo, kad galima būtų rengti „Pupų“ festivalį. Kaip, beje, ir Balio Sruogos „Pagundos“. Šį kartą šią komediją žiūrovams parodė Širvintų rajono Anciūnų dramos kolektyvas (režisierius Gediminas Makauskas) ar Augustino Griciaus „Ponaičio“, kurį atvežė Jurbarko rajono Skirsnemunės mėgėjų teatras (režisierė Birutė Šneiderienė). Visiems jį mačiusiems taip ir liko skambėti Jono motinos „Jetau, jetau“.


Žiūrovai nuoširdžiai priėmė, kartu su spektaklių veikėjais ir liūdėjo, ir džiaugėsi stebėdami ir kitų festivalyje dalyvavusių mėgėjų teatrų spektaklius: Panevėžio r. Krekenavos mėgėjų teatro „Avilys“ (režisierė Miranda Vaitkevičienė) Sofijos Kymantaitės - Čiurlionienės „Pinigėlius“, Panevėžio r. Ramygalos mėgėjų teatro „Ąžuolynė“ (režisierė Audronė Palionienė) Gražinos Mareckaitės „Eglės namus“, Perekšlių mėgėjų teatro „Saulėgrįža“ (režisierė Audronė Palionienė) „Skaudų praregėjimą“ pagal Žemaitės „Petrą Kurmelį“, Biržų Boriso Dauguviečio teatro (režisierė Vita Vorienė) V. Sobčiako „Kodėl tu jai neskambini, š...?“, Jonavos r. Panoterių mėgėjų teatro (režisierė Janina Adomaitienė) K. Gineikio „Knarkia paliepus“, Šakių Zanavykų teatro (režisierė Gražina Guzovijienė) „Būdynę“ pagal Žemaitę, Ukmergės r. Siesikų mėgėjų teatro „Pantis“ (režisierė Valentina Karaliūnienė) A. Tarasonio „Nesusipratimą dėl kelnių“.

Žiūrovai sužavėti liko ir liepos 10 d. Taujėnų bažnyčioje po šv. mišių Mažeikių Juozo Vaičkaus „Skrajojamojo“ teatro sakraliniu spektakliu „Jobas“ pagal Senojo Testamento „Jobo knygą“, Karolio Voitylos pritaikytą scenai. Karolio Voitylos užrašyta drama remiasi Senojo Testamento Jobo knyga, kurioje pasakojama apie teisuolį Jobą, praradusį viską, tačiau nesiliovusį tikėti Dievu. Jobo istorija užduoda klausimą: jei Dievas teisingas, kodėl kenčia teisieji? Spektaklio atmosferą, nuotaiką kūrė angelų choras - Mažeikių kultūros centro mišrus choras „Draugystė“. Choras, kuriam Karolis Voityla dramoje sukūrė žodžius, spektaklyje tampa vienu pagrindinių veikėjų ir atramų aktoriams ir režisierei Airidai Lementauskienei. Režisierei asistavo ir rūbus kūrė Ingrida Šopienė. Muziką pagal Senojo Testamento psalmes pritaikė ir užrašė choro vadovas Ričardas Grušas.

Taip pat į festivalio renginius įsiliejo ir Taujėnų gimnazijos III gimnazijinės klasės gimnazistai. Jie žiūrovams pristatė smagią programą „Aukštaitiškų vestuvių fragmentas“ (vadovės Nijolė Janulienė ir Jurgita Padolskienė).

Festivalio programą papildė ir kino vakarai, pakvietę kino filmų mylėtojus į Taujėnų dvaro svirną, Siesikų ir Veprių kultūros namus. Mažieji žiūrovai matė filmą „Mažasis princas“, o suaugusieji - filmus „Sangailės vasara“ ir „Šventa karvė“.
Liepos 24 d. vyko festivalio uždarymo renginiai. Taujėnų dvaro svirne „Labaiteatras“ pakvietė į teatralizuotą koncertą - žaidimą „Kai užaugsiu, būsiu...“. Tai teatralizuotas koncertas vaikams, jų tėveliams ir seneliams apie tai, kaip svarbu tinkamai išsirinkti profesiją. Mažieji žiūrovai ne tik susitiko su labai skirtingų profesijų atstovais, bet ir patys turėjo galimybę jais pabūti.

Vakare šis teatras pakvietė į „3P show“ - teatralizuotą koncertą suaugusiems su charizmatiškuoju reperiu Medonu, linksmaisiais aktoriais Agne Sunklodaite ir Vytautu Rašimu.
Festivalio organizatoriai tikisi, jog festivalio renginiuose kiekvienas žiūrovas atrado įdomų renginį sau, kiekvienas dalyvis išsivežė ilgam išliekančius įspūdžius ir festivalis pateisino savo šūkį: „Paprastai nepaprastos festivalio dienos kiekvienam!“

Mildos Auglytės, Kęstučio Motiejūno ir Rasos Šimonienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau