Antrą kartą Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio tautodailininkų bendrijos (Panevėžio zonos tautodailininkų) parodą-konkursą „Aukso vainikas 2016“ surengti buvo patikėta Ukmergės rajonui. Ukmergiškiai svečius pakvietė ne tik į pačią parodą, bet ir į jos iškilmingą uždarymą bei konkurso laureatų apdovanojimą, kurio metu Vainiku pasipuošė ir ukmergiškis tautodailininkų vadovas Rimantas Zinkevičius.

Keturias savaites Kultūros centro dailės galeriją užėmusi paroda spalio 21 d. sukvietė būrį žiūrovų ne tik iš Ukmergės, bet ir iš kitų rajonų, kurių tautodailininkai dalyvavo parodoje. Į parodos uždarymo renginį atvyko gausus būrys rajono tautodailininkų, dauguma parodos dalyvių iš kitų rajonų, svečiai. Parodoje-konkurse dalyvavo tautodailininkai iš Anykščių, Biržų, Kupiškio, Panevėžio, Pasvalio, Rokiškio ir Ukmergės rajonų. Viso 37 dalyviai. Parodoje dalyvavusiems tautodailininkams buvo pristatytas ir įteiktas eksponuotų  darbų katalogas, kurio autorius -  fotomenininkas Danielius Karalis.



Baigiamojo renginio pradžioje Kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui  „Cantilena“ (vad. Daiva Petrikienė) padainavus, Rimantas Zinkevičius pajuokavo, kad jeigu visi taip kurtų, kaip dainuoja šios moterys, Lietuvos nacionalinis kultūros centras pristigtų Aukso vainikų. Jis akcentavo, kad parodos darbai „kalba patys už save“ ir vertinimo komisijai teko sudėtinga užduotis įvertinti darbus.

Susirinkusius tautodailininkus sveikino rajono mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, Panevėžio tautodailininkų bendrijos pirmininkas Saulius Kronis, Ukmergės švč. Trejybės bažnyčios klebonas Šarūnas Petrauskas. S. Kronis Panevėžio bendrijos vardu už parodos organizavimą įteikė padėką R. Zinkevičiui. Ukmergės tautodailininkų vadovui dėkojo ir tautodailininkė Laima Dzigaitė.



 

Prieš apdovanodama tautodailininkus, Lietuvos nacionalinio kultūros centro tautodailės poskyrio vadovė, vyriausioji specialistė Teresė Jurkuvienė prisistatyti pakvietė visus darbus vertinusios šešis komisijos narius. Jos teigimu, parodos darbai vieni kitus papildo, todėl Ukmergėje buvo puiki ekspozicija, suteikianti didžiulį estetinį pasitenkinimą. Vertindama darbus komisija stengėsi atsižvelgti į tradicijų išlaikymą, ypatingai išskiriant darbus, esančius arčiausiai liaudies dailės. Komisijos pirmininkė minėjo, kad neapdovanoti darbai savo kokybe apdovanotiems nenusileidžia -  trečiųjų ir antrųjų vietų laimėtojai gali būti ir potencialiais Aukso vainikų laimėtojais.

Komisijos pirmininkė III laipsnio diplomais Vaizdinės dailės srityje apdovanojo du tautodailininkus – Virginiją Jurevičienę (Kupiškio r.) už karpinius ir Vytautą Pastarnoką (Kupiškio r.) už tapybą, Taikomosios dailės srityje III laipsnio diplomas įteiktas Reginai Žvirblienei (Ukmergės r.) už pirštinių kolekciją, Kryždirbystės srityje III laipsnio diplomas Sauliui Kroniui (Panevėžio r.) už kalviškos kryždirbystės paminklus.

II laipsnio diplomas Vaizdinės dailės srityje įteiktas Raimundui Trėjai (Panevėžio r.) už skulptūrą, Taikomosios dailės srityje II laipsnio diplomai įteikti Irenai Onai Vilienei (Panevėžio r.) ir Gvidui Viliui (Panevėžio r.). Abiems diplomai įteikti už juostas, Kryždirbystės srityje II laipsnio diplomas įteiktas Ukmergės rajono atstovui Valentui Butkui.

Apdovanojus III ir II laipsnio diplomais tautodailininkus buvo pagerbti patys geriausi. Jie gavo ne tik I laipsnio diplomus, bet buvo pagerbti ir vainikais iš augalų. Vainikus nupynė tautodailininkė Kristina Vašatkevičienė ir papuošė bitelėmis -  triūsiančio darbštuolio tautodailininko simboliu, tautodailininko, kuris, kaip ir bitelė, padaro kažką gero.



Taikomosios dailės srityje Aukso vainiku pasipuošė pynėja iš Kupiškio rajono Irena Vapšienė, Kryždirbystės srityje Aukso vainikas įteiktas Vytautui Jackūnui iš Pasvalio rajono. Vaizdinės dailės srityje Aukso vainikas įteiktas ukmergiškiui Rimantui Zinkevičiui.

Paroda baigėsi sutartinių skambesiu, kurias atliko ir žiūrovus bandė išmokyti dainuoti Ukmergės kultūros centro folkloro ansamblio „Pyniava“ sutartinių giedotojų grupė (vad. Vilma Mulevičiūtė – Sabaliauskienė).

Pernai paroda-konkursas pirmą kartą buvo surengtas Biržuose, kitąmet tautodailininkai pakviesti į Kupiškį, kur „Aukso vainikas 2017“ bus pristatomas etnografijos muziejuje.

Ukmergėje surengtos parodos-konkurso laureatų darbai keliaus į Respublikinę konkursinę liaudies meno parodą „Aukso vainikas“ Jonavoje.

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau