Rugsėjo mėnesį minime kraštiečio išeivijos poeto Vlado Šlaito gimtadienį. Vladas Šlaitas, daugiau kaip pusšimtį metų praleidęs emigracijoje, ilgėjosi gimtojo krašto, todėl daugelyje savo eilėraščių su nostalgija rašė apie Ukmergę, savo gimtąjį Žemaitkiemio miestelį, Šventosios upę.

Šįmet, įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuotą viešosios bibliotekos projektą „Balsą žemės gimtos išnešiojęs giliausiai širdy“, surengta nemažai renginių poeto atminimui įamžinti. Birželio 27-ąją Vlado Šlaito viešoji biblioteka, pasiūliusi minėti šią dieną kartu su kraštiečiu išeivijos poetu, pakvietė ukmergiškius į literatūrinį vardadienį „Vladą Šlaitą skaito Vladai ir Vlados“.

Rugpjūtyje Viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius su  jaunaisiais  bibliotekos skaitytojais surengė foto ekspediciją „Mano vaikystėje tu man buvai patsai gražiausias miestas pasaulyje“. Skaitytojai, lydimi bibliotekininkių ir tėvelių, keliavo  po gimtąjį miestą poeto Vlado Šlaito vaikščiotas takais, skaitė eiles ir nuotraukose įamžino poeto apdainuotas vietas – Ukmergės piliakalnį, gaisrinės bokštą, namą Vytauto gatvėje, Vilkmergėlę, tiltą...

Rugsėjo 30 d. Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje vyko Aukštaitijos regiono moksleivių kūrybos konkursas „Vlado Šlaito skaitymai 2016“. Prieš renginį dalyviai apžiūrėjo Vlado Šlaito bibliotekos ir gimnazijos paruoštą parodą, skirtą poetui Vladui Šlaitui ir jo kūrybai. Skaitymai prasidėjo gimnazijos mokinių atliekamais muzikos bei Vlado Šlaito poezijos kūriniais. Renginio vedėjai, gimnazistai, prisiminė Vlado Šlaito gyvenimo vingius, jo, dar moksleivio, pirmąją klasę ir mokyklos suolą, kuriame jis galbūt ir parašė pirmuosius savo eilėraščius.


Renginyje dalyvavo literatūrologė, VDU Lituanistikos katedros docentė, pirmosios Vlado Šlaito literatūrinės premijos laureatė Indrė Žakevičienė, žurnalo „Metai“ vyriausiasis redaktorius, poetas, literatūrologas Antanas Šimkus, Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ vyriausiasis redaktorius Vytautas Česnaitis, Lietuvos edukologijos universiteto Lituanistikos fakulteto dekanė Žydronė Kolevinskienė, universiteto studentai  ir kiti svečiai.

Visus mokinių kūrybos posmus lydėjo garsūs plojimai, susirinkę svečiai patys skaitė savo kūrybos eiles ir prozą. Sveikindami jaunuosius kūrėjus renginio svečiai negailėjo gražių žodžių gimnazijai ir jos vadovams, kurie itin skatina mokinių kūrybiškumą, gyrė šiais metais ypatingai šviesia, teigiama kūrinių tematika pasižymėjusius mokinių darbus. Apdovanoti buvo visi – ir jaunieji kūrėjais, ir mokytojai, ir tie, kurie prisidėjo prie šventės.

Po oficialiosios dalies ir skaitymų mokiniai ir mokytojai buvo pakviesti į seminarą bei kūrybinius užsiėmimus. Mokytojams seminarą „Poetinio teksto perskaitymo būdai“ vedė VDU Lituanistikos katedros docentė Indrė Žakevičienė, o su jaunaisiais kūrėjais dirbo LEU Lituanistikos fakulteto kuriančių studentų draugijos „Literatų arka“ nariai bei jų vadovas, mėnraščio „Metai“ vyriausiasis redaktorius, poetas Antanas Šimkus.

Iš Antano Smetonos gimnazijos renginių dalyviai ir svečiai kartu su Viešosios bibliotekos darbuotojais  išvyko į Žemaitkiemį, kur susirinkę prie poeto gimtojo namelio, kurio langelius kadaise laukdama sūnaus laiškų ir jo paties, sugrįžtančio iš užsienių, pražiūrėjo motina Antanina Šlaitienė, klausėsi poeto Vainius Bako įžvalgų apie Vlado Šlaito asmenybę ir kūrybą.

Ukmergės kultūros almanacho „Ezkizai“ vyriausias redaktorius Vytautas Česnaitis apibendrino Aukštaitijos regiono jaunųjų skaitovų konkursą ir pristatė šio konkurso laureatus. Nugalėtojams buvo įteiktos Antano Smetonos ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos dovanos. Laureatus pasveikino ir pirmoji  Vlado Šlaito premijos laureatė, Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistikos katedros docentė Indrė Žakevičienė.

Šiandien poetas tarsi sugrįžta į Žemaitkiemį...  Tai ir yra tikrasis sugrįžimas, nes poetas rašė eilėraščius Ukmergei, kurios ilgėjosi, Žemaitkiemiui, kuris jam tapo „prarastuoju rojumi“ visam gyvenimui.

Renginio svečiai lankė poeto gimtąjį namelį, fotografavosi krintant klevų lapų lietui, jaukiai ir šiltai bendravo Žemaitkiemio bibliotekoje prie arbatos puodelio.

Sigitos Astikienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau