„Esu žemaitė iš Raseinių krašto, - prisistato ukmergiškiams Jūratė. - Ankstyva vaikystė prabėgo nuostabiame gamtos prieglobstyje šalia vingiuotosios Dubysos. Galbūt tai lėmė mano gyvenimo kelio pasirinkimą – tapau miškininke. Manau, gamta tiesiogine prasme - visų mūsų namai. Tai yra antroji mano paveikslų paroda. Pirmoji - spalvinga ir įvairi tiek forma, tiek tematika. O ši skirta prisiminti vaikystę. Norėtųsi, kad tie nespalvoti vaikų šešėliai neleistų mums pamiršti šviesių, nerūpestingų dienų, kad ir toliau mes liktume paprasti ir nuoširdūs kaip vaikai...“

Dygsnis po dygsnio

„Lankelis, medžiaga kanva, siūlai, adata ir žirklutės – tik tiek priemonių reikia, kad gimtų siuvinėtas paveikslas“ , – šypsosi J. Jakubavičienė. Dygsnis po dygsnio – ir po adata ant medžiagos plečiasi įvairiausi vaizdai. Pašnekovė prisimena, kad siuvinėti kryželiu išmoko mokykloje, darbų pamokose. Būdama moksleivė, Jūratė lankė ir jaunųjų siuvinėtojų būrelį. Pirmieji jonavietės darbai gimė pagal specializuotų žurnalų ir laikraščių schemas. Vėliau atsivėrė plačios interneto erdvės. Kurį laiką siuvinėjimą buvo užgožęs nėrimas ir mezgimas. Vėliau šį kiek primirštą pomėgį moteris vėl atgaivino. „Daugiausiai darbų išsiuvinėjau vaikams beaugant –  apie tris dešimtis įvairiaspalvių paveikslų“, – prisiminė ji.

Šiuo metu siuvinėjimas – pagrindinis Jūratės hobis. Menininkė džiaugiasi nestokojanti įvairių idėjų. Prieš šv. Kalėdas ji sukūrė advento kalendorių: iš vilnos lakštų pagamino nedidelius vokelius, ant jų išsiuvinėjo dienos numeriuką, sukabino ant sienos ir pridėjo į juos įvairių siurprizų vaikams. Šv. Velykoms išsiuvinėjo ryškiaspalvius kiaušinius. „Jeigu tik nori, visada surasi laiko idėjoms įgyvendinti“, – pabrėžė ji ir atskleidė, kad šiuo metu kuria planus siuvinėti ant juodos medžiagos geltonais arba raudonais siūlais.

Kantrybė nuverčia kalnus

Siuvinėjimas yra tik laisvalaikis, tad į jį Jūratė pasineria vakarais, po darbų. Daugiausiai jonavietė siuvinėja šaltuoju metų laiku, nes vasarą užsiima sodininkyste, daržininkyste. „Man visada atrodė, kad siuvinėjimas kryželiu nėra reta rankdarbių technika. Juk anksčiau daugelis kaimo moterų mokėjo siuvinėti, tačiau savo kūrinių neviešindavo“, – sakė rankdarbių meistrė. Jonavietė teigė, kad pradėti siuvinėti kryželiu – nesudėtinga, tik reikia nemažai kantrybės ir kruopštumo. Tenka susitaikyti, kad šiek tiek pavargs akys, nugara, bet padarytas darbas viską atpirks. „Žmogus gali būti ir ne itin kruopštus, tačiau jei jam patinka, jis viską tikrai padarys iki galo“, – pabrėžė ji ir pridūrė, kad šis užsiėmimas – savotiška terapijos priemonė.

Vaikystės dvelksmas

Viešojoje bibliotekoje eksponuojamus darbus Jūratė siuvinėjo palengva, ne vienus metus. Personalinėje moters parodoje vyrauja vaikystės tematika. „Vaikai, šeima yra neįkainojama vertybė. Vaikystė man asocijuojasi su šilumos, artumo, laimės pojūčiais. Ši gyvenimo atkarpa labai trumpa, todėl mums visiems labai brangi ir miela“, – mintimis dalijosi pašnekovė. Prie eksponuojamų kūrinių darbų autorė pateikė ir lietuvių autorių poezijos – Janinos Degutytės, Henriko Radausko eilių. Pasak Jūratės, parodoje eksponuojami paveikslai šiek tiek neįprasti – juodo rėmelio paveiksluose juodais siūlais išsiuvinėti vaizdai pasineria baltame audekle. „Vaikystės personažai man primena šešėlius. Aš ir siekiau, kad mano paveikslai būtų kitoniški, norėjau perteikti kontrastą“, – kalbėjo idėjų nepritrūkstanti moteris.

Meniška asmenybė

Kalbėdama apie pomėgius, Jūratė nedvejodama save priskirtų prie humanitarinio profilio žmonių. Ją gyvenimo kelyje lydi įvairiausio pobūdžio kūryba. „Patinka man ir dailė, ir muzika, ir literatūra. Paskutiniu metu širdžiai miela tapo kamerinė muzika. Bandžiau tapyti, gitara groti, kurti eiles. Džiaugiuosi, kad noru atrasti, pažinti, sužinoti, pabandyti pamažu užsikrečia ir mano atžalos“, – džiaugėsi pašnekovė. Jonavietei paklūsta ne tik adata, bet ir vienas sudėtingesnių įrankių – profesionalus fotoaparatas. Nesvetimi Jūratei ir mezgimas, ir nėrimas. Spintoje – ne vienas megztas drabužis, o nerti jai labiausiai patinka servetėles.

Domisi vaistažolėmis

Jonavietė domisi vaistažolėmis. Nuo pat mažens ji jautė stiprų ryšį su gamta, jai visą laiką norėjosi pažinti augalus. „Mano močiutė rinko vaistažoles, galbūt ir aš paveldėjau tą norą domėtis. Taip pat baigiau su biologija susijusius mokslus, todėl žoleles perpratau greitai. Lankiau botanikos paskaitas, mokiausi augalų lotyniškus terminus. Turiu begalę knygų, atpažinimo vadovų. Natūrali medicina man nesvetima“, – teigė J. Jakubavičienė. Pavasarį moteris mėgsta gaminti iš augalų įvairias salotas. „Labai gardžios salotos iš kiaulpienių, garšvų ir dilgėlių. Ir sveika, ir skanu“, – sakė ji. Nuo peršalimo ligų Jūratė rekomenduotų gerti imunitetą stiprinančią juodauogio šeivamedžio arbatą. „Birželio mėnesį, kai žydi šis augalas, reikia surinkti jo žiedus ir pagaminti iš jų sirupą. Laikant šaltoje vietoje, jį galima vartoti visus metus“, – naudingu receptu pasidalijo pašnekovė. Peršalimo simptomus taip pat palengvina liepžiedžių, čiobrelių, ramunėlių mišinys. Pasak Jūratės, vartojant vaistažoles, svarbiausia – neperdozuoti, vartoti mažais kiekiais.

Aktyvi šeima

Įvairių pomėgių turi ne tik Jūratė, bet ir jos šeimos nariai. Sutuoktinis Gedas anksčiau labai mėgo modeliuoti laivus. „Tai itin didelio kruopštumo reikalaujantis darbas. Karpydavo ir klijuodavo smulkiausias detalytes. Šiuo metu vyras intensyviai sportuoja“, – sutuoktinio pomėgiais pasidalijo pašnekovė. Sūnus Donatas lanko Jonavos Janinos Miščiukaitės meno mokyklos Dailės skyrių. „Sūnus visada pastebi, kas gražu, ir mane nuolat stebina. Pamatęs, kaip išsiuvinėjau velykinius kiaušinius, išsakė daugybę komplimentų. Jis taip pat bandė siuvinėti kryželiu, tačiau tai truko neilgai, nors pirmuoju savo darbu liko patenkintas. Dukra Laura nuo mažens pamėgo skaityti, domisi lietuvių ir užsienio literatūra. Manau, kiekvienas žmogus atranda savo širdžiai artimiausią pomėgį“, – mintimis pasidalijo Jūratė.

Paklausta, ką galėtų patarti kitiems – nuobodžiaujantiems, liūdintiems, nežinantiems, ką veikti, optimistiškai nusiteikusi moteris atsakė trumpai: „Kol žmogus domisi, tol jis yra įdomus ir kitiems.“

Melanijos Širvienės ir Jūratės Jakubavičienės šeimos albumo nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau