„Keisti pasaulį į geresnį – verta!“ - sakė Ukmergėje viešėjęs Lenkijos instituto Vilniuje direktorius, Lenkijos ambasados Lietuvoje patarėjas Marcinas Lapčynskis [Marcin Lapczynski].

Į Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje surengtą parodos, skirtos instituto veiklos 20–mečiui, pristatymą sausio 19 dieną kartu su direktoriumi atvyko būrelis jo kolegų - projektų koordinatoriai Andžejus [Andrzej] Kierulis, Ana Pilarčyk [Anna Pylarczyk] - Palaitis ir Barbara Orševska [Orszewska]. Jie pristatė 27-iuose parodos stenduose pateiktą informaciją apie lenkų kultūros institucijų, mokslo įstaigų veiklą, ryšius su menininkais, čia vykstančius renginius, skatinančius geriau pažinti Lenkijos istoriją, literatūrą, muziką, kiną, teatrą ir pačius kūrėjus.

Parodos lankytojai susipažins su Lenkijos romų menu, gatvės teatro spektakliais, nebylaus lenkų kino legendomis, viešosios įstaigos „Kristupo festivalis“, Frederiko Šopeno draugijos renginiais, dar kartą galės pasigrožėti Jano Matejkos tapyto „Žalgirio mūšio“ ekspozicija. Stenduose – teatro „Polonia“ spektaklių ir Vroclavo baroko orkestro koncertų akimirkos, lenkų leidinių pristatymas Vilniaus knygų mugėje, populiariausių autorių kūryba Šiuolaikinio meno centre...



„Džiaugiuosi, kad pozityvi informacija apie Lenkiją vis dažniau suskamba Lietuvos žiniasklaidoje. Matau čia ir didelį Lenkijos instituto indėlį, kuris kasdien stengiasi informuoti apie tai, kas mūsų valstybėje svarbiausia ir įdomiausia. Tikiuosi, kad netrukus Lenkija taps valstybe, kurią lietuviai sąmoningai rinksis kaip poilsio ir kelionių kryptį, norėdami leisti laiką įdomiuose ir šiuolaikiškuose kultūros centruose ir pramogauti pasaulinio lygio kultūros ir sporto renginiuose“, - įsitikinęs Marcinas Lapčynskis.

Ukmergės bibliotekos skaitytojams dovanų svečiai atvežė pluoštą solidžių leidinių, tarp kurių – ne vieną literatūrinį apdovanojimą Lenkijoje pelniusi Magdalenos Grochovskos [Grochowska] knyga „Jerzy Giedroyc“ apie garsųjį Lietuvos kunigaikščių Giedraičių giminės palikuonį, Paryžiaus priemiestyje Mezon Lafite pusę amžiaus redagavusį mėnraštį „Kultūra“ ir 1997 metų rudenį  ten pat iš prezidento Algirdo Brazausko rankų priėmusį Lietuvos garbės piliečio regalijas, o kitų metų pavasarį pelniusį Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordiną, Ježį Giedroicą. Tarp dovanotų knygų - ir 800 psl. katalogas „Atminimų sodai: albumistikos etiudai“, kuriame pristatoma 50 Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje saugomų albumų ir per 30 kitoms atminties institucijoms bei privatiems rinkiniams priklausančių vadinamųjų album amicorum, kuriuose gausu puikių tekstų, žymių žmonių autografų, herbų, emblemų, alegorinių, buitinių, gamtos piešinių, miesto vaizdų, spalvotų įklijų, karpinių ir siuvinėjimų, įprasminančių atminimo albumo istorinę ir tematinę raidą.

Kartu su knygomis bibliotekai įteikta ir Varšuvoje kuriančios lenkų dizainerės Magdalenos Pilačynskos [Pilaczynska]  porceliano dirbinių kolekcijos „Look At Me“ dekoratyvinė lėkštė, priminsianti apie bičiulių viešnagę Ukmergėje. Svečiai buvo ypač sužavėti jų vizito garbei surengto kraštiečio marimbininko, tarptautinių būgnų ir perkusijos festivalių rengėjo, kompozitoriaus ir atlikėjo Sauliaus Auglio koncertu.

Kristinos Darulienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau