Nuo gegužės 2 d. Ukmergės kultūros centro dailės galerijoje veikia Evos Laumos paroda „Šviesėti“. Parodoje ne tik žiūrovams įprasti paveikslai, bet ir paveikslai, kuriuos geriausia apžiūrėti tamsoje – jie švyti apšviesti fluorescencinėmis lempomis.

Šiuo metu Vilniuje gyvenanti dailininkė mūsų rajono gyventojams jau pažįstama - vasarą buvo surengusi mažesnę parodą Vepriuose. Ukmergėje šį kartą didelė, išdėstyta dviejose salėse, paroda, kurioje daug darbų. Vienoje salėje jau įprasti paveikslai, kita salė užtemdyta – joje ir sukabinti paveikslai apšviečiami fluorescencine lempa.


Tai paveikslai, kurie keičiasi priklausomai nuo apšvietimo. Šie paveikslai kuriami akvarele, spalvotais pieštukais, tušu – paprastomis, tradicinėmis priemonėmis. Paskui jie dengiami medžiaga, kuri į paveikslą žiūrint iš šono pakeičia jo spalvą - blizgesys tai dingsta, tai atsiranda. Tokie paveikslai tapomi tamsoje, užsidegus fluorescencines lempas, tik šiek tiek palikus įprastos šviesos, kad matytųsi jau nutapytas paveikslas. Vėliau jis dengiamas dar sluoksniu fosforinių dažų. Taip paveikslai kuriami iš kelių sluoksnių.


Paveikslai švyti, kai į juos šviečiama fluorescencine lempa. Užgesus šiai lempai, dar kurį  laiką blankstami švyti.

Parodos atidarymo metu chna meistrė Vidmantė Startaitė–Periokienė darė laikinas tatuiruotes – fluorescenciniais dažais ant merginos kūno piešė ornamentus. Kurdamas nuotaiką, įvairiais instrumentais grojo Egidijus Darulis.

Atidaryme parodos autorė pasakojo, kad jai įdomu eksperimentuoti, formomis kurti nuotaiką. „Jeigu man malonu žiūrėti į paveikslus, bus malonu ir kitiems,“ – sakė Eva Lauma.

Paroda veiks iki gegužės 22 d.

Nuotraukos ir reprodukcijos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau