Spausdinti

Gedulo ir vilties diena – diena, kai prasidėjo tautos genocidas, kai prasidėjo trėmimai į Sibirą, Šiaurę, Vidurinę Aziją. Kai buvo išvežami ūkininkai, karininkai, dvasininkai, šviesuomenė. Tačiau ir tremtį išgyvenę žmonės išlaikė Viltį. Viltį grįžti, Viltį susitikti, Viltį vėl gyventi savo Tėvynėje.

Gedulo ir vilties dienos renginiai prasidėjo dar birželio 13-osios vakare. Šalia Dukstynos kapinių, prie paminklo Negrįžusiems tremtiniams ir politiniams kaliniams ukmergiškiai rinkosi į „Juodojo birželio atminimo akciją“. Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė priminė skaudžiausias tautos akimirkas – tremtį. Šešuolių šv. Juozapo parapijos klebonas Egidijus Kazlauskas pakvietė bendrai maldai bei kalbėjo apie tikėjimą tremtinių mintyse ir darbuose. Tremtį prisiminė ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė.




Susirinkusiems dainavo Kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choras „Tremtinys“ (vad. Julė Juodienė, koncertmeisterė Dalia Stundžienė). Į minėjimą atvyko ukmergiškiai, klubo „Miško broliai“ atstovai, Lietuvos šaulių sąjungos Karaliaus Mindaugo šaulių 10–osios rinktinės Ukmergės 1002-osios šaulių kuopos šauliai. Baigiantis renginiui prie paminklo buvo padėtos gėlės ir iš degančių žvakučių išdėliotas žodis „LIETUVA“.

Birželio 14-ąją renginiai vyko įvairiose rajono vietovėse. Ukmergėje tremtis prisiminta šv. Mišiomis švč. Trejybės bažnyčioje. Po jų Kultūros centro Šventupės skyriaus saviveiklininkai (vad. Kazimieras Šermukšnis) pristatė literatūrinę kompoziciją „Neišsiųsti laiškai“. Skaitant tremtinių laiškus skambėjo visiems gerai žinomos gimtinės dainos.

Bažnyčioje dainavo ir choras „Tremtinys“. Apie tremtį ir tautos vienybės būtinumą kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, LPKTS Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė. Uždegtos žvakelės ir padėtos gėlės prie kryžiaus Politinių kalinių ir tremtinių atminimui.

Renginiai pasibaigė nemokama kino filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ peržiūra Kultūros centre.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau