Vilniuje, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“, birželio 8 – 11 dienomis buvo surengta aštuntoji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius‘17“, į kurią išsiruošė ir ukmergiškiai menininkai: Birutė ir Audrius Žilėnai, Roma ir Julius Zareckai, Oksana Judakova, Arūnas Kulikauskas, Kristina ir Egidijus Daruliai bei, žinoma, kiti.

Tūkstančius lankytojų pritraukiantis ir didelio susidomėjimo sulaukiantis renginys Lietuvoje vyksta nuo 2009 m. Šiuolaikinio meno mugė yra labai svarbi menininkams, galerijų kuratoriams, organizatoriams, meno rinka besidomintiems kolekcionieriams, mecenatams ir kt. Ši paroda atskleidžia meno tendencijas, diktuoja eksponavimo madas, pristato puikius šiuolaikinius projektus. Čia galima gyvai pabendrauti su kūrėjais, užmegzti naujų pažinčių, apsikeisti kontaktine informacija.

Ekspozicijos „Litexpo“ rūmuose užėmė 3 sales, fojė ir kiemelį. Vienoje salėje – meniniai projektai, paremti naujomis technologijomis, antroje ir trečioje prisistatė Lietuvos ir užsienio galerijos. Šalia galerijų nišų įkurtos erdvės performansams, videoakcijoms, edukacijoms, konferencijoms bei aukcionams.


Mugėje „ArtVilnius‘17“ dalyvavo 55 galerijos, 200 menininkų iš 20 pasaulių šalių: Belgijos, Vokietijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Lietuvos, Baltarusijos, Gruzijos, Rusijos, Italijos, Prancūzijos... Šalia pagrindinės galerijų programos, mugėje buvo pristatyta ir išaugusi projektų zona, kurioje – kviestinės tarptautinės meno institucijos ir menininkai.

Kasmet vykstančioje tarptautinėje skulptūrų, instaliacijų ir performansų parodoje „Takas“ dalyvavo rekordinis kiekis menininkų – 40 kūrėjų. Performansus rodė tokie garsūs menininkai, kaip Raulas Rajangu ir Erikas Alalooga (Estija), Sarah Haddou (Prancūzija), Monika Dirsytė (Lietuva). Monikos performansą „Niekas neatims manęs iš manęs“ , kuriame dalyvavo kraštietis choreografas Gytis Ivanauskas, pavyko išvysti ir mums.

Mugės programoje buvo tęsiama geriausių galerijų bei menininkų rinkimo tradicija, lankytojams buvo siūloma diskusijų ir paskaitų programa. Visų meno mugės lankytojų laukė edukacinė programa ir kūrybinės dirbtuvės. Parodoje prisistatė daugiausia garsūs menininkai, tačiau buvo ir tokių, kurie Lietuvoje žinomi siauram ratui, o užsienyje jie yra apdovanoti ir vertinami. Akivaizdu, jog Lietuvoje pagausėjo galerijų, ypač jungiančių jaunus šiuolaikinius kūrėjus. Galerijos išsigrynino, priimdamos menininkus, kuriuos sieja bendra kryptis.

Iš meno kritikų ir žurnalistų sudaryta vertinimo komisija, vadovaujama menotyrininko Virginijaus Kinčinaičio, išrinko geriausius mugės dalyvius. „ArtVilnius‘17“ naujiena – paskelbtos net septynios geriausios galerijos, tarp kurių – Vilniaus dailės akademijos bei „Trivium“ , Dusetų dailės, Talino „Foku“, Varšuvos „Stalowa“, Kauno „Meno parkas“ ir kitos galerijos. Geriausia mugės instaliacija pripažintas Raimondos Sereikaitės kūrinys „#selfie“.

Egidijaus Darulio nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau