Jau keletą metų Kaišiadorių rajone vyksta tarptautiniai plenerai, į kuriuos antrą kartą pakviesti ir ukmergiškiai menininkai Egidijus ir Kristina Daruliai. Šiemet, baigiantis vasarai, pleneras buvo skirtas Palomenės ir Paparčių vietovėms įamžinti, o dailininkų bendras gyvenimas vyko Senosios Gegužinės kaime, puikioje etnografinėje sodyboje pas nuoširdžius meno mylėtojus ir rėmėjus Neringą ir Rolandą Bortkevičius.

Dailininkų plenere dalyvavo menininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Čekijos, Prancūzijos bei Ukrainos. Skirtingos mokyklos, požiūriai, mentalitetas, patirtis yra visuomet labai įdomūs aspektai ir jie atsispindi kūriniuose. Tuo pačiu kiekvienas gali kažko pasimokyti, pasikeisti žiniomis, patirtimi, ryšiais.


Aštuonias dienas trukęs pleneras buvo kupinas įspūdžių: dailininkai lankė Paparčių įžymias vietas - koplyčią, piliakalnį, ant kurio stovėjusi Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Mindaugo žmonos brolio pilis, Paparčių dienos centrą, kuriame keletą valandėlių kartu kūrė su centro vaikais. Taip pat lankė kapines, kuriose yra 1863 m. sukilimo dalyvių kolumbariumas bei vieno garsiausių sukilimo vadų kapavietė, vyko pas sesutes vienuoles į Paparčių Aušrinės Marijos vienuolyną. Savaitgalį menininkus glaudžiančios Senosios Gegužinės kaimo sodybos galerijoje buvo atidaryta Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininko Eugenijaus Nalivaikos akvarelių paroda, kurią nuspalvino Aistės Lasytės solinis koncertas.


Plenero parodos atidarymas vyko po atviru dangumi per Žolinę. Pasidžiaugti kūrybiniais rezultatais atvyko valdžios atstovai, projekto rėmėjai, kultūros mylėtojai. Ukmergiškių grupė „Dambras“ pristatė savo naują programą.

Tarp Kaišiadorių ir Ukmergės per parodas užsimezgę ryšiai plečiasi. Liepos mėnesį dvi ukmergiškės Jolita Šlepetienė ir Aušra Bartkutė-Deviatnikova vyko į Bartoszyce (Lenkija) pas ilgamečius kaišiadoriškių draugus. Rugsėjį bus kartu vykstama Į bendrą parodos atidarymą Varšuvoje.

Kitąmet Kaišiadorių kultūros centro plenerų organizatorė Lina Urbanavičienė planuoja pasikviesti menininkų iš Vengrijos bei Vokietijos.

Nuotraukos Egidijaus Darulio.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau