Vlado Šlaito viešoji biblioteka – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos partnerė, įgyvendinant Lietuvos Kultūros tarybos finansuotą kolegų projektą „Keliaujanti literatūrinė vaistinė – psichologas Jūsų bibliotekoje“. Vilniečiai jau keletą metų rengia spalvingą, ne vieną dieną trunkantį „Skaitymo festivalį“, suburiantį Vilnijos regiono bibliotekas. Neatsiejama festivalio dalis – „Literatūrinė vaistinė“, dalijanti receptus, kuriuose nurodomos knygos visiems gyvenimo atvejams: užpuolus liūdesiui, panirus į depresiją, patyrus išdavystę, įklimpus į priklausomybių liūną, pavargus nuo vienatvės ar priešingai – ieškant ramybės uosto sielai. Šio projekto tikslas ir yra propaguoti pagalbą suteikiančios literatūros skaitymą.

Pasak projekto vadovės, Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos organizatorės Rūtos Skorupskaitės, dabarties visuomenės problemos – stresas, priklausomybės, savižudybės paskatino festivalio metu rengiamą literatūrinės vaistinės akciją paversti atskiru kūrybiniu projektu ir skirti jį šioms problemoms spręsti, padėti žmogui susigaudyti savyje, paskatinti jį ryžtis drąsiems žingsniams, kuriuos jis vis dar atidėlioja vėlesniam laikui. Rengiant receptus, kuriuose – 24 pavadinimų knygos, talkino Lietuvos medicinos biblioteka. Projekto partneriais tapo ir „Sidabrinė linija“, teikianti nemokamą draugystės ir bendravimo telefonu paslaugą senjorams.

Pirmąja stotele šiai šauniai, kūrybingai, entuziazmo ir gerų norų kupinai projekto komandai, susiruošusiai aplankyti visas Lietuvos viešąsias bibliotekas, tapo Ukmergė – buvome pirmieji, atsiliepę į kolegų kvietimą dalyvauti jų projekte. Drauge su projekto vadove į susitikimą su ukmergiškiais atvyko Timas Petraitis – egzistencinės krypties psichoterapeutas bei supervizorius, didžiulio populiarumo susilaukusios knygos „Tikras Timas“ autorius, ir kūrybininkas, dirbantis reklamos srityje, renginių moderatorius Audrius Karečka.

Diskusija prasidėjo nuo klausimo, kas yra biblioteka? Pasak Audriaus, kaip dažnai mes neįvertiname bibliotekos. Juk neišvykdami iš savo kaimo, miestelio ar miesto, bibliotekoje, kur sukaupti knygų lobiai, kur prieinama visa informacija, galime pasisemti pasaulio išminties. Jis pats gyvena idėjų pasaulyje, kurdamas scenarijus klipams, pavadinimus įvairiems gaminiams. Tai ir duonos „Jorė“ bei kitų „Gardėsio“ gaminių („Skrudink ir ragauk“ ir kt.), „Zigmo žuvies“, stebėjimo kamerų ir kitų produktų kuriami pavadinimai.


Svečiai dalijosi įdomia savo knygų klubo patirtimi, kuriame visi jo nariai skaito tas pačias kolegų pasiūlytas knygas, po to drauge jas aptaria. Žinoma, ne kiekviena knyga „užkabina“, bet esi priverstas ją perskaityti ir tokiu „prievartiniu“ būdu, tikino pašnekovai, pleti savo akiratį, tobulėji.

Daug dėmesio diskusijos metu buvo skirta stresui ir būdams jį įveikti. „Leisk vykti tam, kas vyksta. Nori verkti – verk, daužyk indus, bet neslopink, nes blogiausias būdas – nekovoti, susitaikyti, atsipalaiduoti, išgerti, pamiegoti... Nuo to stresas niekur nedings, jis taps chronišku, o tada be pagalbos iš šalies – neišsiversi“, - kalbėjo psichologas Timas.

Tam turėtų pasitarnauti ir literatūrinė vaistinė, nes kiekvienu atveju galima kreiptis į knygą, kur rasi kokį nors atsakymą. Kasdieninė terapija – paimti save „už čiuprynos“, pakelti ir priversti save skaityti. Renginio dalyviai dalijosi savo patirtimi, kas padeda įveikti stresą. Vieniems tai – darbas darže, sode ar namų blizginimas, kitiems - miško ramybė ar ... noras spardyti sieną. Timas prisipažino, jog yra bėgimo sporto mėgėjas. Ne vienerius metus jis su šeima dalyvauja Vasario 16-osios proga rengiamame bėgime Pabaiskas-Ukmergė ir yra labai sužavėtas jo organizatoriais. „Čia ne tik nereikia mokėti dalyvio mokesčio kaip kituose miestuose, bet po bėgimo dar laukia baseinas su pirtimi ir pietūs. Padėkokite už tai savo vadovams“, - šypsodamasis kalbėjo svečias. Ištvermės ir entuziazmo Timui tik pavydėti galima: per vieną parą jis dviračiu nuriedėjo iš Klaipėdos į Vilnių. O vietoj atpildo dar gavo velnių nuo traukinio palydovės geležinkelio stotyje, kai bandė su savo dviejų ratų bičiuliu grįžti namo į Kauną ir abu ropštėsi į vagoną. Bet ši istorija streso Timui nesukėlė. Priešingai – liko smagūs prisiminimai.

Jei nori tikrai pailsėti, teigė svečias, daryk neprasmingus dalykus: eik nesvarbu kur – į kairę, į dešinę... Nori sekmadienį nieko neveikti, prabimbinėti visą dieną su pižama – ir bimbinėk sau kiek patinka. Pirmadienį po tokio poilsio nuveiksi trigubai daugiau.

Tokių patarimų svečiai išsakė ir daugiau, mielai pažadėję atvykti į Ukmergę ir kitą kartą. O dabar literatūrinė vaistinė keliaus į kitas projekto partnerių – Alytaus Jurgio Kunčino, Druskininkų, Elektrėnų, Lazdijų viešąsias bibliotekas.

Kristinos Darulienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau