Spausdinti

Rugsėjo 22 d. Ukmergės meno mokyklos dailės skyriaus mokytojai skyrė savo dėmesį savišvietai. Buvo surengtas išvykstamasis seminaras, kurio metu lankytąsi Dusetų galerijoje bei kultūros namuose, Molėtų meno mokykloje bei tradicinių amatų centre „Meniškas kaimas“.

Dusetų galerijoje turėjome nuostabią progą apžiūrėti Nomedos Saukienės tapybos parodą bei pabendrauti su pačia autore.

Nomeda pasakojo, kaip ji kuria: kokiomis aplinkybėmis gimsta jos paveikslai, kaip ji derina savo kūrybą su šeima bei įtemptu darbu mokykloje.

Įvairiaspalviai žolynai, tarpstantys su vaikų žaislais, buities rakandais, relikvijomis bei gyvūnų iškamšomis, nukėlė mus į nuostabius mistinius pasaulius, Edeno sodus ar pasakų karalystes. Tarsi pro dirbtuvių durų plyšį (autorei  pasakojant) „matėme“  kaip šie, regis, paprasti daiktai ar augalai „pozuoja“ ir „lipa“ vienas po kito į N. Saukienės drobes.


Parodoje eksponuojami kūriniai susitvėrė per tris metus ir atsirado Dusetų galerijoje autorės vaikų dėka. Tai buvo jų dovana  mamos jubiliejaus proga.

Apžiūrėję parodą, valandėlę pabendravome su Dusetų kultūros centro dailės galerijos direktoriumi Alvydu Stausku. Jis pasidžiaugė parodine veikla, skulptūrų parko plėtra, pristatė kultūros centro veiklą. Beje, Dusetų galerija šiemet modernaus meno parodoje „ArtVilnius‘17“ laimėjo „Rinktinės žiūrovų galerijos“ apdovanojimą. Alvydas Stauskas mano, kad palankios sąlygos Dusetoms augti yra stiprių vietinių menininkų konglomeratas ir tai, jog Dusetoms pavyko išsaugoti nors ir mažiausio Lietuvoje, tačiau miesto statusą.



Kitas maršruto taškas - Molėtų meno mokykla. Didžiulis kelių aukštų erdvus pastatas, įsikūręs šalia ežero su nuostabiu parku mums atrodė įkvepiančiai. Mus pasitiko meno mokyklos direktorius ir keletas mokytojų. Turėjome galimybę susipažinti vaikų kūrybiniu procesu, nes vyko skulptūros „100 laiškų Lietuvai“  detalių kūrimas. Apžiūrėję mokyklos veiklos "ūkį", apsikeitėme kontaktais, darbui svarbia informacija.

Bendraujant su Molėtų meno mokyklos mokytoja keramike Lina Dienine, išsiaiškinome, jog ji yra įkūrusi Tradicinių amatų centrą šalia Bebrusų ežero, vienijantį kelis vienkiemius ir vykdantį edukacinę veiklą. Ten ir nuvykome apsidairyti.

Tradicinių amatų centras vadinasi „Meniškas kaimas“. Jis siūlo įvairias edukacines veiklas: lipdybos, vėlimo iš vilnos, odininkystės, juostų pynimo, bitininkystės bei kalendorinių švenčių: Velykų, Kalėdų. Puikios sąlygos kūrybinei bei edukacinei veiklai gamtos prieglobstyje, matyt, yra patrauklios turizmui, nes lankytojų, anot centro vadovės, čia netrūksta ir centras puikiai save išlaiko. O vietinė bendruomenė  turi vietą, kur susitikti ir kūrybingai praleisti laiką su šeimomis...

Kelionė buvo turininga, grįžome "prisipildę" naujomis idėjomis, džiaugdamiesi užsimezgusiais naujais ryšiais su kaimynais.

Autorės nuotraukos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau