Spausdinti

Spalio 7 d. Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vyko komiksų kūrimo dirbtuvės, į kurias pakvietė žinomas komiksų kūrėjas Povilas Jankūnas (Justino Žilinsko knygos „Mano Vilnius mano“ iliustracijų autorius).

Menininkas - Vilniaus Gedimino technikos universiteto antro kurso architektūros studijų studentas, turintis išskirtinius pomėgius: kurti komiksus bei kompiuterinius žaidimus. Šia nišine kultūra jaunuolis susidomėjo dar vaikystėje. Lankant animacijos būrelį, reikėdavo kurti įvairias scenas iliustruojančius paveikslėlius su tekstais, kurie virsdavo medžiaga animaciniam filmukui. Tai buvo įdomu, lavino piešimo įgūdžius.

Vėliau vaikinas ėmė domėtis komiksais giliau, surinko visą istoriją apie tai, sužinojo, jog daugelyje šalių jie ypač populiarūs, tačiau Lietuvoje ši subkultūra niekaip neįgyjanti pagreičio.

Atsitiktinumo dėka, o gal todėl, jog komiksus Lietuvoje nelabai kas piešė, Povilui – gabiam keturiolikmečiui - buvo pasiūlyta iliustruoti knygą „Mano Vilnius mano“. Ketverius metus vasaromis jaunasis kūrėjas darbavosi, o rezultatas buvo stulbinantis. Justino Žilinsko sukurta knyga „Mano Vilnius mano“ sulaukė puikių įvertinimų ir rekomendacijų (ji papuolė į rekomenduojamų skaityti knygų sąrašą), o Povilas tapo žinomu komiksų kūrėju.


Į dirbtuves Ukmergės bibliotekoje susirinko įvairaus amžiaus moksleiviai ir keletas suaugusiųjų. Po komiksų istoriją apžvelgiančių ir įvairius stilius pristatančių skaidrių sekė praktinis darbas. Buvo pasiūlytas tekstas – viena iš Vilkmergės legendų. Jam reikėjo pritaikyti kuriamą komiksą.

Iš pradžių kūrėme apibendrintas atskirų veiksmo scenų kompozicijas, braižėme eskizus, pritaikėme tekstus, tuomet detalizavome ir galiausiai perkėlėme sukurtą komiksą ant švarraščio ir jį apvedžiojome įvairiais markeriais.

Rezultatai gavosi gražūs ir įdomūs, o juos galima apžiūrėti parodėlėje šalia Vlado Šlaito bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus (IIIa.). Komiksų paroda matoma ir viešosios bibliotekos tinklalapyje.

Šios edukacinės dirbtuvės vyko vykdant Lietuvos kultūros tarybos paremtą projektą „Menas tarp knygų“, kurį įgyvendina Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka.

Nuotraukos - autorės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau