Rugsėjo 28 d. Rokiškio krašto muziejuje pasibaigė XIX respublikinė medžio drožėjų konkursinė paroda Liongino Šepkos premijai laimėti. Šiemet parodoje dalyvavo 40 drožėjų iš visos Lietuvos. Buvo pristatyta beveik 300 darbų. Parodoje savo kolekcijas eksponavo aštuoni buvusių parodų laureatai, o 15 drožėjų šioje parodoje dalyvavo pirmą kartą. Kai kurių dalyvių darbai dar nepasibaigus parodai buvo nupirkti ir iškeliavo į Australiją bei JAV. Pirmą kartą perskaitęs spaudoje apie tai, kad šių metų paroda tokia, „kokios dar nebuvo“, komisijos narys rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius prisipažino pagalvojęs, kad „tai gera reklama“, bet, patekęs į parodą, buvo priblokštas…

Uždarymo ceremonija buvo ir jausminga, ir solidi. Premija atiteko tam, dėl kurio komisija nesiginčijo – ukmergiškiui Rimantui Zinkevičiui, drožėjų „choras“ dainavo L. Šepkos žodžiais.

Jautriausia netikėta renginio dalis – kuomet žiūrovai stojosi, o Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė nesulaikė ašarų – L. Šepkos našlės Danutės Šepkienės dovana muziejui. „Nežinia, kada dabar susitiksim, laiškus jau turite… “ – kalbėjo garsiausio Lietuvos dievdirbio našlė, įteikdama muziejaus direktorei saugoti tai, kas liko brangiausia – savo ir vyro sutuoktuvių žiedus – nublizgintus, perrištus tautine juostele.

R. Zinkevičius, pagrindinę premiją laimėjo „nušlavęs“ pačius stipriausius – visą Lietuvos drožėjų elitą. Komisijos nariai – vilniečiai ir rokiškėnai menotyrininkai, dailininkai, tautodailininkai, savivaldybė ir muziejaus atstovai – pripažino, kad, nepaisant „šiemet išskirtinio parodos lygio ir stiprios konkurencijos, buvo vieningi“. Pats laureatas – kaip visuomet tylus ir kuklus. Premijos jis nesitikėjo dėl gausybės konkurentų. Tai jau ne pirmas rimtas jo apdovanojimas, kuriuo įvertintas Rokiškyje. Jo skulptūra Rudolfui Lymanui stovi prie Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios. R. Zinkevičius L. Šepkos premiją jau buvo gavęs 2010-aisias. Jis taip pat yra paties svarbiausio tautodailininkams skiriamo apdovanojimo „Aukso vainiko“ laureatas. Premiją 19-ąjį kartą skyrė Rokiškio rajono savivaldybė. Jos dydis – 760 eurų.

Pirmą kartą apdovanotas jaunasis drožėjas – Kultūros tarybos premija – 200 eurų – atiteko 29-erių Raimundui Trėjai iš Panevėžio rajono. Prizą gavo ir jauniausias parodos dalyvis – Aurimas Jurgaitis iš Plungės. Žiūrovų prizą laimėjo Antanas Lastauskas iš Marijampolės.

Šaltinis: http://www.muziejusrokiskyje.lt/liongino-sepkos-premija-ukmergiskiui-rimantui-zinkeviciui

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau