Spausdinti

Kultūros centro dailės galerijoje veikia vieno garsiausių Lietuvos fotografų ir dailininkų – Rimanto Dichavičiaus kūrybos paroda „Kūrybos apžvalga“. Vienoje salėjo eksponuojamos aktų nuotraukos, kitoje – albumo „Laisvės paženklinti“ fotografo parengtos dalies apie šalies menininkus, kuriančius nepriklausomos fragmentai Lietuvos dailę.

Parodos atidarymo metu jos kuratorius Egidijus Darulis paminėjo, kad galima džiaugtis ir didžiuotis, kad Ukmergėje rengiama tokia paroda. Jam pritarė ir savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistas Julius Zareckas – „čia rengiamos europinio lygio parodos, į kurias atvyksta ir autoriai“. Gausiai susirinkusiems ukmergiškiams ir autoriui koncertavo Meno mokyklos mergaičių ansamblis (vad. Daiva Petrikienė). Atėję į parodos atidarymą ukmergiškiai autoriui, parodos atidarymo išvakarėse šventusiam savo 81-ąjį gimtadienį, sudainavo ilgiausių metų.

Susitikime su ukmergiškiais menininkas pasakojo apie savo mokslus, kūrybą. Pasak R. Dichavičiaus, nėra meno šakos su kuria jis nebuvo susidūręs. Anksčiau aktyviai fotografavęs, pavyzdžiui, 1987 metais dienos šviesą išvydęs jo albumas „Žiedai tarp žiedų“ sulaukė  keturių leidimų, apkeliavo visą pasaulį, jį įsigijo daug šalių. Dabar jau dešimt metų menininkas užsiima leidybiniu darbu – tai puikios poligrafijos leidiniai apie žymiausius šalies dailininkus.

Kalbėdamas apie menininkų ir valdžios santykius, fotografas paminėjo valdžia yra tik dėka dailininkų. Juk jie sukūrė herbą, vėliavą, valstybės simbolius.

Pirmoje salėje kabančios ir žavinčios žmogaus ir žalumos, vandens harmonija, kūno ir gamtos susiliejimu, nuotraukos patraukė parodos lankytojų dėmesį. Ypatingai daug dėmesio paroda sulaukė tarptautinio perkusijų festivalio metu. Antroje salėje – dailės albumo „Laisvės paženklinti“ dalis. Joje pasakojama apie dailininkų darbus skirtus atkurtai Lietuvos valstybei. Čia Antano Olbuto medaliai, Gedimino Karaliaus monumentas, Roberto Antinio Romo Kalantos aukos dėl Lietuvos laisvės paminklas „Aukso laukas“.

Ši paroda veiks iki kovo 24 dienos. Nuo kovo 27 dienos - Jono Varno karikatūrų paroda

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau