Spausdinti

1968 metų spalio 15 d. Ukmergės rajono Darbo žmonių deputatų tarybos vykdomojo komiteto sprendimu Žemaitės vardo kolūkyje buvo leista atidaryti biblioteką. Taip gruodžio 18 d. duris lankytojams atvėrė Valų kaimo biblioteka. Jos vedėja paskirta Genė Karalytė, vėliau ištekėjusi ir tapusi Čereškiene. Su pertraukomis, kai buvo išėjusi motinystės atostogų, ji čia išdirbo 41 metus iki 2009-ųjų. Atostogų Genutę buvo išleidusios Dangira Augustinavičienė ir Genė Džiautienė. 2009 m. knygų išdavimo punkte dirbo Žemaitkiemio padalinio bibliotekininkė Ramunda Misiūnienė.

G. Karalytė-Čereškienė prieš 5-erius metus iškeliavo Anapilin. Renginio dalyviai šviesų bibliotekininkės atminimą pagerbė tylos minute. Moters nuveikti darbai, surinkti ir palikti rankraščiai dar ilgai primins žmonėms Valų krašto istoriją. Gan retą ir neįprastą moteriai žuvininkės specialybę turėjusi G. Čereškienė labai mylėjo savo biblioteką ir jos skaitytojus. Kurį laiką biblioteka buvo įsikūrusi jos šeimos nuosavame name, į kurį knygas iš senųjų patalpų susivežė pati pasikinkiusi arkliuką. Jubiliejinės šventės metu apie tai pasakojo Valų kaimo padalinio vyresnioji bibliotekininkė Aldona Gelūnienė.

Jos rūpesčiu bibliotekos patalpos, esančios kaimo bendruomenės namuose, kiekvienais metais tampa vis jaukesnės, gražesnės, šviesesnės. Gražiai bendradarbiaujant su bendruomenės žmonėmis, kultūros darbuotojais, seniūnija, bibliotekoje atliktas remontas, įsigyta naujų baldų ir kito inventoriaus. Remontuojant, tvarkant ir gražinant patalpas, su dideliu entuziazmu plušėjo ir patys Valų žmonės, bibliotekininkės šeimos nariai. Todėl šiandieną jie patys mielai renkasi į šventinius renginius, repetuoja, su savo menine programa lanko kaimynus, džiugindami armonikierių, dainininkų, dramos, poezijos bei kitų atlikėjų pasirodymu. Nenuobodžiauja ir mažieji Valų gyventojai, kuriems biblioteka siūlo itin daug.

Šventinį vakarą Valuose viešėjo Žemaitkiemio seniūnijos seniūnė Rita Mikutienė, Ukmergės savivaldybės tarybos narė, Žemaitkiemio miestelio bendruomenės pirmininkė Danutė Užkurėlytė, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė Rasa Griškevičienė, kolegės iš Laičių ir Krikštėnų kaimo padalinių Vanda Vinckienė ir Onutė Venclovienė, kiti svečiai.

Susirinkusiuosius džiugino Ukmergės kultūros centro Žemaitkiemio skyriaus meno vadovės Alos Ališauskienės ir renginių organizatorės Alės Bušinskienės bei saviveiklininkų parengta meninė programa.

Renginio metu buvo apdovanoti akcijos „Vasaros skaitymo iššūkis“ dalyviai Ugnė Mimaitė, Austėja Skapaitė, Emilija Ališauskaitė, Augustas Kiela, Dovydas Skapas, Rasa Mimienė. Jiems įteikti Padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

Jubiliejaus proga Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Bibliografijos-kraštotyros skyriaus darbuotojai išleido lankstinukus apie Valų bibliotekos istoriją. Šventės dalyviai apžiūrėjo A. Gelūnienės parengtą dokumentų parodą, skirtą bibliotekos 50 metų sukakčiai. Šeimininkė dėkojo lankytojams ir rėmėjams, pakvietusi visus prie arbatos puodelio ir namuose kepto pyrago pasidalinti prisiminimais apie buvusią senąją biblioteką ir jos darbuotojas, vaikystėje skaitytas knygas, padėjusias numinti šviesius takelius į didįjį gyvenimo kelią.

Autorės nuotraukos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau