Spausdinti

Prieš Kalėdines šventes, gruodžio 15 d., Ukmergės kraštotyros muziejuje atidaryta Kristinos Kasmauskienės fotografijų paroda „Vandens planeta“. Paroda, pasakojanti apie pasaulio vandenis – Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos projekto „ECO PRINT“, pristatančio jaunuosius krašto menininkus, paskutinė dešimtoji paroda. Šis projektas skirtas jautriai pasaulio ekologijos temai gvildenti, kviečiantis apie tai diskutuoti, padaryti nors vieną žingsnelį savo gyvenime, kad taršos ir aplinkos nykimo problemų mažėtų. Besibaigiant metams, visi atliekame dvasinės ir sąžinės švaros siekiui nuveiktų darbų ataskaitas - sąskaitas, taigi pagalvoti apie tai, kaip galima pradėti naujus metus švariau, ekologiškiau, metų pabaiga yra labai tinkamas laikas.

Parodoje eksponuojama 16 vaizdų iš įvairių pasaulio vietų. 5 nuotraukos iš Lietuvos ežerų, pelkių, kitos – įvairių Europos šalių vandenys. Autorė nuo vaikystės mėgo gamtą, jos gaivališką jėgą, ji pasakojo apie savo gamtos žygius, kuriuose kartais tekdavo patirti ir adrenalino pliūpsnius, susidūrus su grėsmingais oro pasikeitimais.

Su fotografija autorė susipažino maždaug prieš 20 metų, patekusi į vieno norvegų fotografo foto laboratoriją. Panoraminiai Norvegijos miestelių vaizdai iš paukščio skrydžio ją tiesiog užbūrė. Ten ji gavo dovanų ir savo pirmąjį juostinį fotoaparatą. Ten praėjo ir pirmąsias pamokas stebint ir fiksuojant nuostabią Norvegijos gamtą. Vėliau, po studijų Norvegijoje grįžusi į Lietuvą, visose kelionėse ir pasivaikščiojimuose gamtoje fotoaparato autorė nepaleisdavo iš rankų, o fotografijos žinių ji sėmėsi iš knygų, fotomenininkės ir dizainerės Vėtrės Antanavičiūtės,  kitų fotografų kūrybos.

Šiuo metu ji daug keliauja ir fotografuoja. Fotografuodama stengiasi išryškinti gamtos grožį. Ypatingai ją traukia vandens stichija. Vandens tema ji kuria ne tik fotografijas, pernai buvo eksponuota jos pastelių bei akriliniais dažais nutapytų darbų paroda, kurioje pagrindinis motyvas irgi yra vandens platybės, efemeriška horizonto linija.

„Vanduo – mūsų gyvybės pagrindas, esminis gamtos elementas, kurio mokslininkai, tirdami mus supantį pasaulį už Žemės ribų, visada ieško pirmiausia. Vanduo mus girdo, prausia, gaivina, gydo ir suteikia daugybę džiaugsmo ir poilsio akimirkų. Vandens telkiniai Žemėje - visada traukos objektas, nepaisant jų dydžio ar formos. Prie vandens statomi miestai, vanduo pasitelkiamas išgaunant energiją, reikalingą žmogaus veiklai. Tiek Žemės paviršių, tiek mūsų pačių kūną sudaro apie 70% vandens, ir tai tik parodo, kad iš esmės mes ir esame vaikščiojantis gyvas vanduo. Kaip mes elgiamės su mūsų planetos vandenimis, taip mes elgiamės su savimi. Mokslininkai jau pripažįsta, kad vanduo turi ne tik cheminę sudėtį, bet taip pat ir atmintį bei yra veikiamas garso, minties vibracijų. Tad kokį vandenį geriame, kokiu vandeniu prausiamės, kokiuose vandenyse gaivinamės, kaip mūsų veikla įtakoja vandens kokybę ir kokios mintys mus lydi kasdien? Kiekvienas iš mūsų yra pajėgus užduoti šiuos klausimus ir rasti atsakymus, o gal net sprendimus“. (K. Kasmauskienė)

„O šios mano parodos tikslas yra parodyti bent mažą dalelę to mus supančio nuostabaus ir nepakartojamo vandens pasaulio įvairiose jo formose, didingo ir trapaus, teikiančio ramybę ir gydančio, atspindinčio mus pačius ir šviesą, esančią pasaulyje“. (K. Kasmauskienė)

Parodos atidarymo metu Kristina Kasmauskienė atskleidė dar vieną savo talentą, apie kurį nelabai žinojo net jos artimiausi draugai. Ji grojo gitara ir dainavo savo kūrybos dainas.

Fotografijos - Danieliaus Karaliaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau