"Vilkamirgės" galerijoje (Kęstučio a. 2/2, II a.) atidaryta Arūno Kulikausko fotografijų, kuriose užfiksuotos parodos autoriaus buvimo kartu su J. Meku akimirkos, paroda "Trisdešimt penki Jono Meko portretai. 1995-2003".

Parodos anotacijoje autorius rašo: "2019 metų pradžioje Anapilin iškeliavus Jonui Mekui, sumaniau surinkti iš savo skaidrių ir negatyvų visus jo portretus. Ir, priartėjus Jono gimtadieniui, - jais pasidalinti viešai. Šios fotografijos yra iš mano gyvenimo kasdienybės, gyvenant Niujorke ir dirbant su Jonu jo įkurtame avangardinių eksperimentinių filmų muziejuje/archyve – Anthology Film Archives. Kartu pradirbome šiek tiek daugiau nei dešimtmetį.

Dviejose Antologijos salėse beveik kasdien rodomi filmai. Ir ne bet kokie, o tie, kurių nedemonstruoja arba rodo labai retomis progomis paprasti miesto kino teatrai. Tie filmai - tai pasaulio ir Amerikos kino avangardas, jo praeitis ir dabartis: nepriklausomų režisierių, “suvaržyti ir nuskriausti” filmai, intelektualaus žanro filmai, jaunų nežinomų įdomių režisierių filmų premjeros. Žodžiu, tai yra niekur kitur nerodytų ar nerodomų filmų Meka. Antologijoje vykdavo ir filmų pristatymai, susitikimai su garsiais režisieriais, aktoriais, poetais, menininkais, fluxistais, rašytojais, dainininkais, senais hipiais, vietos radikalais, keliautojais ir šiaip įdomiais ir smalsiais žmonėmis.

Dauguma šios parodos fotografijų yra kaip tik iš ten. Su savimi beveik visada turėdavau foto aparatą. “Beveik” – nes ne visada turėdavau už ką nusipirkti juostos.

Fotografijose galima matyti Joną, susikibusį rankomis su savo sena drauge Yoko Ono, matosi užėjęs pasižvalgyti garsus "beat" poetas, Nobelio premijos laureatas, Jono bičiulis Allen Ginsberg, žymus fotografas, netoliese gyvenantis Robert Frank, garsus korėjiečių kilmės Fluxus menininkas, Jurgio Mačiūno bendramintis ir bendražygis Nam June Paik, bei daugelis kitų.

Yra fotografijų ir iš Jono namų, kur nufotografuotas jis vienas rašantis, ar dainuojantis su senu draugu ir klasioku, poetu Leonu Lėtu, ar besikalbantis su kolegomis ir bendražygiais amerikiečiais avangardistais filmininkais Stan Brakhage, Ken Jacobs, Robert Breer ir kt. Ant stalo matosi “klasika”: baltas prancūziškas arba itališkas vynas, rūkyta itališka dešra, ispaniškas avies arba ožkos sūris ir graikiškos alyvuogės, šviežia itališka mozzarella…

Vienoje fotografijoje Jonas prie viryklės kepa bulvinius blynus. Tuos blynus, pagal mamos receptą, Jonas savo sūnui Sebastian kepdavo kiekvieną ketvirtadienį.

Kitoje fotografijoje Jonas šalia dailininko Eugenijaus Varkulevičiaus, keletą metų gyvenusio Antologijos koridoriuje ir kūrusio ten savo menus. Beje, labai gerus menus. Nufotografavau juos sustojusius su sniego kastuvais, bevalančius šaligatvius aplink pastatą. Jonas visada dirbdavo kartu, nesvarbu koks darbas. Sakydavo, na, rabotnikai, pirmyn! Darbas nelaukia!

Dar kitose fotografijose matome Joną su poetu Sigitu Geda, prof. Vytautu Landsbergiu, būreliu lietuvių menininkų ir ne, tuo metu plušėjusių aplink.

Mano archyve yra dar daug niekur ir niekada nerodytų kadrų. Galbūt sekančiais metais atspausiu ir parodysiu jų daugiau, jei tik Jums bus įdomu."

Parodos atidarymui pasibaigus, dauguma jame apsilankiusių nuskubėjo į Ukmergės kultūros centrą, kur Kambario teatre vyko J. Meko 97-ajam gimtadieniui skirtas poezijos ir muzikos vakaras.

Oksanos Judakovos nuotrauka.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau