Spausdinti

Pirmadienį, sausio 13-ąją, nuo pat ryto visa Lietuva paskendo žvakelių šviesoje. Taip prasidėjo išskirtinės dienos šiuolaikinės Lietuvos istorijoje – Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginiai. Taip prisiminti žmonės, žuvę už Lietuvos laisvę, bet laimėję kovą už mūsų teisę gyventi laisvoje Lietuvoje.

Laisvės gynėjų dienos renginiai pradėti jau anksčiau. Mokyklose ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikams pasakota apie tragiškos dienos įvykius, apie žuvusius tautos didvyrius. Bibliotekose rengtos leidinių parodos, gyvenvietėse, kaip aidas senųjų įvykių, suliepsnojo laužai. Žmonės vienas su kitu dalinosi prisiminimais, tragiškų įvykių liudininkai pasakojo apie savo emocijas, išgyvenimus, siekį gyventi laisvoje Lietuvoje.

Sausio 13-os ryte įstaigų, organizacijų, gyventojų namų languose sužibo švieselės. Prisimenant tragiškus įvykius, juose žuvusius žmones, uždegtos žvakelės. Vakare ukmergiškiai susirinko prie paminklo „Lituania Restituta“ dar kartą prisiminti tų dienų įvykius, pagerbti juose dalyvavusius ir pabūti kartu.

Aidint varpo dūžiams ir skambant žuvusiųjų Sausio 13-ąją pavardėms prie paminklo kiekvienam žuvusiajam padėta deganti žvakelė. Renginio vedėjas, Ukmergės kultūros centro Šventupės skyriaus renginių organizatorius Kazimieras Šermukšnis prie mikrofono pakvietė rajono merą Rolandą Janicką. Meras priminė, kad Laisvę reikia saugoti ir dažniau spausti ranką vieni kitiems. Kad, atėjus lemiamai valandai, mes galėtume taip pat vieningai stoti ginti Laisvę, taip, kaip gynė mūsų broliai ir seserys.

Nuaidėjo trys savanorių pajėgų kareivių salvės – Žuvusiems už Lietuvos laisvę, Kovojusiems už Lietuvos laisvę ir Lietuvos valstybei. Dainavo Želvos gimnazijos moksleiviai (vad. Vilmantas Driukas). Rajono vadovai ir politinių partijų bei organizacijų atstovai prie paminklo padėjo gėles.

Po renginio susirinkusieji vaišinosi Kultūros centro darbuotojų išvirta arbata. O Kultūros centre norintieji galėjo nemokamai pažiūrėti naujausią režisieriaus Šarūno Barto vaidybinį filmą „Sutemose“.

Nuotrauka - autoriaus.  

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau