Sausio 31 d. Ukmergės kraštotyros muziejuje atidaryta skulptoriaus Leono Striogos kūrybai skirta paroda. Parodos atidarymo metu buvo pademonstruotas muziejaus darbuotojų sukurtas filmas apie L. Striogą, apie menininko gyvenimą ir kūrybą (arba apie kūrybingą gyvenimą) kalbėjo muziejininkė J. Petronytė, sveikinimo žodį tarė rajono meras R. Janickas, o visus sveikinimus ir gėles priėmė parodos "kaltininką" atstovavęs jo brolis Mykolas, bene irgi skulptorius, gyvenantis Ukmergėje.

Sveikinimų, beje, netruko ne tik dėl parodos įsikūrimo muziejaus parodinėje erdvėje - menininkas šiemet švenčia savo 90-metį, todėl parodoje, šalia jo sukurtų "medinukų" (taip paprastai p. Leonas kartais vadina savo kamerines skulptūras) parodoje eksponuojamas ir pluoštas fotografijų, kuriose užfiksuotos menininko kūrybinė buitis ir gyvenimiškoji būtis.

Pristatydamas parodą muziejininkas ir menotyrininkas Ž. Komliauskas rašo:

"Leonas Strioga 1950-1952 m. studijavo LTSR valstybinio dailės instituto Skulptūros fakultete Vilniuje. 1952 m. įstojo į I. Repino dailės institutą Leningrade (Rusija), 1958 m. baigė šį institutą ir įgijo skulptoriaus specialybę. Nuo 1959 m. jis - Lietuvos dailininkų sąjungos narys. 1980 m. jam suteiktas Nusipelniusio meno veikėjo vardas, 2001 m. - Nacionalinė premija bei Įsimintiniausio 2001 metų Kauno menininko nominacija. Menininko kūrinių turi įsigiję Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos dailės muziejai, privatūs kolekcininkai JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Danijoje ir kitur, o daugelis jo darbų sudaro Lietuvos nacionalinės skulptūros aukso fondą.

Skulptoriaus kūrybinėje biografijoje būta gilių stiliaus paieškų, domėjimosi ankstyvąja antika, Аfrikos tautų menu, Henrio Moore‘o, Pablo Picasso, Marino Marini modernizmu, tačiau Leonas Strioga - menininkas, suradęs savitą ir itin autentišką kūrybos išraiškos būdą. Išbandęs dekoratyvią kamerinę ir monumentalią skulptūrą, XXI a. autorius atsiskleidė kaip mažosios plastikos virtuozas ir sukūrė per 1600 vertingų kūrinių, įvardijamų kaip vėlyvojo modernizmo klasika. Menininkas surado unikalią medžio kapojimo techniką, prilygstančią impresionistų teptuko kalbai. Iš pirmo žvilgsnio moderniai atrodantys kūriniai prabyla pačiomis jautriausiomis temomis ir kalbomis. Skulptorius kuria portretus, figūrines kamerinio pobūdžio kompozicijas, dekoratyvines skulptūras ir mažąją plastiką interjerams ir eksterjerams, parko skulptūras, memorialinius paminklus. Jis sukūrė skulptūrų iš medžio, akmens, metalo, terakotos. Menininko kūriniams būdingos apibendrintos plastinės formos, dekoratyvumas, lyriškumas, dvasingumas.

Leono Striogos kūrybinės idėjos nuolat atsiremia į pagarbą žmogui, dėmesį jo vidiniam pasauliui, į santykį su tuo, ką galima pavadinti giliai suvokta tiesa. Filosofinis ir kultūrinis menininko akiratis mažosios plastikos darbuose apima platų humanistinių vertybių spektrą, kuriame nekomplikuotai telpa jo minčių ir emocijų gilumas. Tai rodo aktyvų skulptoriaus santykį su aplinka ir pasaulio kultūra apskritai. Kūrėjo darbuose atsispindi jo išgyventi įvykiai bei jį supanti aplinka. Medinės Leono Striogos skulptūros pasakoja įdomiausias istorijas pranešdamos svarbiausias žinias iš praeities ir dabarties. Darbų temos ir pavadinimai puikiai iliustruoja meistro minties galią.

Šioje jubiliejinėje mažosios plastikos ir fotografijų parodoje eksponuojami kūriniai iš Ukmergės kraštotyros muziejaus fondų ir asmeninės skulptoriaus kolekcijos. Leonas Strioga bėgančioje gyvenimo tėkmėje išlieka vienas aktyviausių ir ryškiausių mažosios plastikos atstovų, jo įnašas į šią sritį jau skaičiuojamas šimtais darbų."

Leono Striogos kūrybai skirta  paroda veiks iki 2020 m. kovo 2 d. Ją aplankyti galima: trečiadieniais-šeštadieniais nuo 9 iki 17 val., sekmadieniais nuo 9 iki 16 val.

A. Vyšniausko fotografijos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau