Spausdinti

Liepos 16-19 dienomis Taujėnai šventė miestelio įkūrimo 425-ųjų metinių jubiliejų. Tam buvo skirta visa puokštė įvairių renginių, gražiai susipynusių į iškilmių vainiką, skirtą miesteliui ir jo  istorijai. Net 4 dienas vykę renginiai sulaukė ne tik būrio taujėniškių, bet ir miestelio svečių.

Vienas iš stambesnių renginių, tradicinis, organizuojamas ne tik jubiliejų proga nuo 2002-ųjų - X-asis mėgėjų teatrų festivalis „Prie dvaro“. Festivalio atidarymui ketvirtadienį žiūrovai buvo pakviesti į Taujėnų dvarą, kuriame buvo rodomas kamerinis muzikinis spektaklis „Sofijos Tyzenhauzaitės jausmų atspindžiai“ (režisierė V. Kochanskytė). Spektaklis pasirinktas neatsitiktinai - šiais metais minime pirmosios Lietuvos rašytojos, grafienės Sofijos Tyzenhauzaitės de Šuazel-Gufjė 230-ąsias gimimo metines. S. Tyzenhauzaitė yra trumpai gyvenusi Taujėnų dvare, ir, kiek žinoma, jos asmenybės žavesiui neatsispyrė net čia viešėjęs Rusijos imperatorius Aleksandras I.

Penktadienio vakare vasaros estradoje visų taujėniškių ir svečių laukė „Keliaujantis vasaros kinas“. Daugybės žiūrovų sutraukė filmas apie Taujėnus ir taujėniškius „Čia susijungia dabartis ir ateitis“, skirtas miestelio jubiliejui paminėti. Susirinkusiems buvo smagu žiūrėti, kaip apie miestelį ir jo ateitį kalbėjo žinomi miestelio žmonės. Po filmo apie miestelį buvo rodoma nuotaikinga komedija „Importinis jaunikis“.

Visas šeštadienis buvo skirtas festivaliui „Prie dvaro“. Mažieji teatro mylėtojai Taujėnų dvaro svirne žiūrėjo Katino Murklio teatro spektaklį „Neregėta, negirdėta pasaka“ (rež. N. Kovarskienė). Vėliau rinkosi suaugusių mėgėjų teatrų gerbėjai. Jie išvydo tris spektaklius: Rokiškio rajono Bajorų kultūros centro teatras „Šnekutis“ parodė linksmą spektaklį „Nuotaikinga diena“ (rež. N. Čirūnienė), Taujėnų teatras „Bičiuliai“ šį kartą nustebino visus pasirinkdami rimto siužeto spektaklį „Musė“ (rež. V. Krikštaponis), gvildenantį rimtas socialines problemas, o Panevėžio rajono Krekenavos kultūros centro mėgėjų teatras „Avilys“ nuotaikingai užbaigė festivalį spektakliu „Nei velnias, nei gegutė“ (rež. M. Vaitkevičienė). Pertraukų metu žiūrovams dainavo solistės Austėja ir Gita (vad. A. Brokertienė).

Oficialioji jubiliejaus dalis vyko sekmadienį. Po šv. mišių Taujėnų šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje pašventintas paminklinis akmuo, skirtas Taujėnų valsčiaus Vyčio Kryžiaus
kavalieriams ir savanoriams. Jubiliejaus proga miestelio skvere iškilmingai pakeltos 3 vėliavos. Nuaidėjo Karo istorijos rekonstruktorių klubo „Grenadierius“ salvės. Po to šventinė programa persikėlė į vasaros estradą. Čia taujėniškius ir miestelio svečius sveikino valdžios atstovai, buvo apdovanojamos aktyviausios bei labiausiai prie bendruomenės veiklos prisidėjusios šeimos, vyko senovinių automobilių paroda, mažieji linksminosi vaikų erdvėje ant pripučiamo batuto. Šventė tęsėsi smagiai žiūrint Taujėnų mėgėjų teatro „Bičiuliai“ spektaklį „Jaunikis iš Kauno“ (rež. V. Krikštaponis) bei klausantis grupės „Belcanto“ koncerto. Miestelio jubiliejus įamžintas nuotrauka iš oro, kurioje visi šventės žiūrovai sustojo į skaičius 425.

Organizatoriai dėkoja Ukmergės rajono savivaldybei, kuri parėmė projektą „Mėgėjų teatrų festivalis „Prie dvaro“ pagal sritį „Tradicinių renginių, reikšmingų Ukmergės krašto žmonėms, organizavimas“ ir visiems, prisidėjusiems, atėjusiems ir buvusiems kartu šių renginių metu.

UKC Taujėnų skyriaus renginių organizatorė Milda Auglytė.

Nuotraukos - autorės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau