Spausdinti

2019 metais paminėję Deltuvos žemės 800 metų jubiliejų, deltuviškiai ruošiasi dar vienam ypatingam įvykiui – 2021 metais Deltuva taps Vilniaus apskrities Lietuvos mažąja kultūros sostine. Šį garbingą titulą ji perims iš Širvintų rajono Musninkų bendruomenės.

Savaitgalį deltuviškiai dalyvavo Vilniuje vykusioje Tautų mugėje. Čia kartu su kitomis Mažosiomis kultūros sostinėmis iš visos Lietuvos jie pristatė 2021 metų planuojamų renginių ciklą, atspindintį vietovės ypatingą istoriją ir bendruomenės puoselėjamas tradicijas. Muzikinį pasirodymą surengė Ukmergės meno mokyklos Muzikos skyriaus pučiamųjų orkestras (vad. Ričardas Kamarauskas), Deltuvos mūšio inscenizaciją demonstravo Ukmergės karo istorijos klubo „1-ojo LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimento“ nariai.

Miestelio bendruomenė, kartu su kultūros darbuotojais, nuosekliai stengiasi pasitelkti miestelio istoriją įvairiems kultūriniams renginiams ir projektams: pagaminta evangelikų-reformatų bažnyčios vizualizacija, leidžianti ne tik įsivaizduoti, bet ir realiai pamatyti, kaip atrodė šis pastatas prieš II pasaulinį karą. XIX amžiaus pabaigoje prie Deltuvos dvaro veikusios bitininkystės mokyklos, kurioje mokėsi rašytoja, visuomenės veikėja Gabrielė Petkevičaitė, atminimas įprasminamas jau daugiau kaip dešimtmetį vykdomomis edukacijomis, vaikų stovyklomis, susijusiomis su bitininkyste, vaško žvakių liejimu.

Deltuvos vardas siejamas ir su Lietuvos kariuomenės susikūrimu. 1919 metų kovo 26-ąją į senąją Deltuvos kleboniją paleistas pirmasis Lietuvos kariuomenės artilerijos šūvis, kur tuo metu buvo bolševikų štabas. Laimei, sviedinys nesprogo, tačiau paliko išmuštą pėdsaką pastato sienoje ir amžiams sujungė miestelio vardą su Lietuvos kariuomenės artilerijos atgimimo istorija. Švęsdami šią iškilią šventę, kovo mėnesio pabaigoje visus pakviesime į pilietinės patriotinės kūrybos šventę „Tik meilė Tėvynei niekada nesibaigia“.

Balandžio mėnesį vyks tradicinė regioninė liaudiškos muzikos kapelų šventė „Kai atėjo subatėlė“. Gegužės mėnesį visų laukia Šeimų piknikas, o paskutinį gegužės sekmadienį į savo sodyboje organizuojamą Smidrų festivalį pakvies visiems gerai žinoma mūsų krašto ūkininkė, Deltuvos miestelio bendruomenės viena iš įkūrėjų Genutė Sakalauskienė.

Birželio mėnesį vyks tarptautinis gyvosios istorijos festivalis „Deltuvos (Vilkmergės) mūšis, kurį kasmet organizuoja Ukmergės karo istorijos klubas „1-as LDK Didžiojo Etmono pėstininkų regimentas“. Rugpjūčio 13-15 dienomis visų lauksime Deltuvos miestelio šventėje Žolinėje. Vyks Žolinių puokščių kilimų ir žolynų tapybos pleneras „Žolynų užkalbėjimai“, sakralinės muzikos festivalis ir dar daug įvairių veiklų.

Deltuva nuolat pripažįstama sportiškiausia rajono seniūnija, tad rudenį kviesime žygin į Skerdimų kalną, prie paminklo 1831 metų sukilimo dalyviams atminti.

Ilgėjant vakarams ir į langą beldžiantis rudens darganoms, spalio mėnesį vyks romansų vakaras „Siunčiu Tau meilės laišką….“

Nuotraukos - autorės.

Šaltinis - www.kc.ukmerge.lt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau