Spausdinti

Vidiškių miestelis savaitgalyje trumpam buvo nusikėlęs į praeitį – čia grįžo laikai, kai veikė traktas Sankt Peterburgas – Varšuva. Tai priminti padėjo tiek seniūnijų kiemeliai, tiek apsilankęs ir caras Aleksandras I. Čia rugsėjo 26 d. vyko po rajono seniūnijas keliaujanti Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius 2020“.

Pirmas į šventę, lydimas smagiai riedančios karietos garsų, atvyko vedėjas – počtmeisteris (pašto viršininkas) aktorius Eimutis Kvosčiauskas. Tik pristačius seniūnijų kiemelius, į šventę, sulūžus karietos ratui, atvyko didikas (Vidmantas Krikštaponis) ir imperatorius Aleksandras I (Rolandas Janickas). Vėliau počtmeisteris stebėjosi, kad rajono meras Rolandas Janickas labai panašus į šventėje apsilankiusį imperatorių.

Pristačius kiemelius, kurių viename buvo įrengtas kalėjimas, kitame lankėsi kelių plėšikai, o trečiame buvo galima pasigaminti pašto balandžių, seniūnijos pristatė savo duoną, kurią vėliau žiūrovai ragavo ir balsuodami rinko gardžiausią. Ją ragautojams pasiūlė ir medelyno „Puošmedis“ šeimininkės Janinos Stancikaitės-Strikienės ūkio prizą laimėjo Ukmergės seniūnija. O šventė prasidėjo tradiciniu puodynės su šventės pinigėliais sudaužymu.

Žiūrovai galėjo pasigrožėti vaikų dainų ir šokių kolektyvo ,,Pynimėlis“ šokiais, žirgų teatro ,,Bingo“ pasirodymu, žirgų konkūru, kuriame dalyvavo 5 jaunosios dalyvės – nuo 5 iki 15 metų amžiaus. Susirinkusiems dainavo grupė ,,Nešpėtni bernai“, o Vytauto Šiškausko atliekamos dainos sulaukė ir šokančiųjų.

Žiūrovai ne tik galėjo apsilankyti kiemeliuose, susipažinti su pašto kelio raida, bet ir sudalyvauti įvairiose atrakcijose. Jaunimo kiemelis pasiūlė į taikinį mėtyti batelius, o Kraštotyros muziejus – pažaisti loginius žaidimus. Lukenskų namai siūlė degustuoti sveiką, vegetarišką maistą. Šalia buvo galima pasigaminti odinių apyrankių. Netoliese veikė mugė. Čia buvo galima nusipirkti cukierkų (saldainių), buities rakandų ar moterims reikalingų kočėlų.

Šventėje, kaip ir kasmet, buvo sveriamos daržovės. Sunkiausią bulvę pristatė Deltuvos seniūnija – ji svėrė 1,150 kg. Sunkiausias svogūnas užaugo Pabaiske – 0,720 kg, morka (0,950 kg) ir burokėlis (2,430 kg) Siesikų seniūnijoje, kopūstas (7,360 kg) – Želvos seniūnijoje, o 70 kilogramų svėręs moliūgas – Taujėnų seniūnijoje.

Besiruošdamos šventei seniūnijos turėjo papuošti vežimo ratą. Gražiausią ratą rinko komisija, vadovaujama Kultūros centro dailininko Egidijaus Darulio. Gražiausią ratą pristatė Siesikų seniūnija. O rajono mero Rolando Janicko vadovaujama komisija, kurioje buvo žemės ūkio, kultūros specialistų, rinko gražiausią kiemelį. Po pusantros valandos kiemelių lankymo komisija ilgai rinko gražiausią ir įspūdingiausią kiemelį. Tokiu kiemeliu tapo ir savivaldybės Žemės ūkio skyriaus prizą laimėjo Žemaitkienis, pasipuošęs kalėjimo grotomis ir trakto meto kalėjimo „puošmenomis“.

Kasmet keliaujanti šventė sekančiais metais bus surengta Pivonijos seniūnijoje. Šiųmetės šventės šeimininkas, Vidiškių seniūnas Virgilijus Štaras sekančios šventės šeimininkei Violetai Kvirienei, kaip simbolį, perdavė cibulį. Ir palinkėjo surengti dar geresnę šventę.

Šventę organizavo Ukmergės kultūros centras, kurio partneriais buvo Ukmergės krašto bendruomenių sąjunga, Šventupės kaimo bendruomenė bei Vidiškių miestelio bendruomenė, Vidiškių seniūnija. Renginys organizuotas įgyvendinant projektą, kuris finansuojamas pagal Ukmergės rajono VVG 2016-2023 metų vietos plėtros strategijos priemonę „Parama kaimo gyventojų aktyvumo ir pilietiškumo skatinimui, bendrų iniciatyvų rėmimui“ – EŽŪFKP ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau