Spausdinti

"Smetoninių", šiais metais pavadintų „Vasara pas ponią Sofiją“, renginiai prasidėjo šv. Mišiomis Lėno šv. Antano Paduviečio bažnyčioje ir minėjimu prie paminklo Prezidentui prie jo vardo mokyklos (dabar - Ukmergės kraštotyros muziejaus filialas). Vėliau renginiai persikėlė į "Užugirio kiemą" – buvusią Prezidento vasaros rezidenciją, dabar irgi muziejų. 

Minėjimas prasidėjo Tautine giesme ir vėliavų pakėlimu tiek šalia mokyklos, tiek ir prie Prezidento gimtosios sodybos pamatų. 147-ojo Antano Smetonos gimtadienio minėjimo vedėjas Linas Kavaliauskas, tęsdamas klebono išsakytas mintis, priminė, kad Lietuvos himne yra žodžiai „vienybė, meilė“ ir, paminėjo, kad Lietuvai labai svarbu yra ir dvasinis atgimimas.

Rajono meras Rolandas Janickas pasidžiaugė, kad, minint iškiliausio Lietuvos šimtmečio žmogaus Prezidento Antano Smetonos gimtadienį, kuris virto labai gražia tradicija – Smetoninėmis, susirenka mylintys tautos praeitį, susirūpinę dėl Lietuvos ateities. Ir priminė Prezidento mintis, „kad tik vieninga tauta gali turėti ateitį ir išgyventi tarp kitų tautų“. Susirinkusius sveikino Prezidento giminių atstovė, Centro ir Tautininkų partijos vicepirmininkas Kristupas Krivickas.

Užugirio kieme susirinkusius pasveikino Prezidentas Antanas Smetona (Darius Kaplūnas) ir jo žmona Sofija (Rasa Graužinienė). Susirinkusiems grojo Panevėžio rajono Šilagalio kultūros centro pučiamųjų orkestras „Sklepučini“, ansamblis „Ainiai“ iš Kauno, grupė „Smetonos ūsai“ iš Vilniaus. Žiūrovai stebėjo iliuzionisto Tomo Šimkaus šou, žirgų teatro „Bingo“ pasirodymą bei dalyvavo dvaro ponių gražiausių skrybėlaičių rinkimuose. Prezidentas apdovanojo originaliausios ir madingiausios, publikos išrinktos skrybėlaitės savininkes bei jauniausią konkurso dalyvę.

Teatralizuoto prezidento gimtadienio puošmena ir vedėja - garsioji mokytoja Leokadija, kurią meistriškai įkūnijo aktorė Kristina Kazlauskaitė.

Žiūrovai taip pat galėjo pasigaminti skrybėlaitę skrybėlaičių dekoravimo manufaktūroje, nusifotografuoti tarpukario foto ateljė, aplankyti etno pramogas - individualias ir komandines žaidimų rungtis, šiaudo, žąsies plunksnos, nendrės birbynių gamybą, apžiūrėti Vytauto Didžiojo karo muziejaus tarpukario ginklus, ragauti patiekalą „Makutis“. Įsigyti įvairų kepinių ir skanėstų.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau