2021 m. sausio 23 d. sukako 100 metų, kai gimė Marija Gimbutienė – lietuvių archeologė, antropologė, baltų ir indoeuropiečių kultūros tyrinėtoja, archeomitologijos pradininkė, mokslininkė, padėjusi naujosios Senosios Europos istorijos koncepcijos pagrindus. Įvertindamas išskirtinę M. Gimbutienės asmenybės ir darbų svarbą ir siekdamas pagerbti šią Lietuvai ir jos žmonėms svarbią istorinę asmenybę, Lietuvos Respublikos Seimas 2021-uosius paskelbė Marijos Gimbutienės metais.

M. Gimbutienė, užsienyje žinoma Gimbutas pavarde, iš Lietuvos pasitraukė 1944 metais, artėjant II pasaulinio karo rytų frontui ir sovietinei valdžiai, daktaro disertaciją apgynė Vokietijoje, o didžiąją gyvenimo dalį praleido Jungtinėse Valstijose, ten tapo Kalifornijos universiteto profesore ir labiausiai išgarsėjo dėl dviejų iš savo pristatytų hipotezių – apie Senosios Europos civilizaciją su ramia ir taikia, moteriškas dievybes garbinusia bendruomene bei dėl kurganų migracijos hipotezės, teigiančios, kad taikią Europą prieš 6000 metų užkariavo iš Juodosios jūros pakrantės atvykę karingi ir raiti klajokliai.

Pasaulyje M. Gimbutienė laikoma viena įtakingiausių archeologių, savo tyrimuose sujungusia archeologiją, lingvistiką, etnologiją ir religijotyrą į bendrą discipliną – archeomitologiją, gerokai pakeitusią Europos priešistorės sampratą. M. Gimbutienė išsakė bei išvystė naują požiūrį į archeologiją. Nors paprastai archeologai kasinėja ir aprašo įvairius radinius, M. Gimbutienė pradėjo juos interpretuoti, siekdama paaiškinti jų prasmę.

Minint šią sukaktį lapkričio 4 d. Ukmergės Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Kraštotyros galerija atidarė parodą „DEIVĖS“, kurią inicijavo ukmergiškių menininkių grupė: KRISTINA DARULIENĖ, RASA PIPIRIENĖ, TATJANA GAVRILOVA, JOLITA ŠLEPETIENĖ, EMILIJA ŠLEPETYTĖ, ASTA GIRNIENĖ, BIRUTĖ LABUTIENĖ, AISTĖ PETRONIENĖ, ŽIVILĖ SAZONOVA, GINTARĖ AUKŠTUOLYTĖ.

Inspiruotos Marijos Gimbutienė radinių su įvairiomis dievybėmis šios menininkės sukūrė savitas kompozicijas ant eksponavimui skirtų lėkščių ir drobės. Kūriniai sukurti naudojant akrilo bei porceliano dažus.

Paroda lankytojų lauks iki šių metų pabaigos.

Nuotraukos – autorės.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau