Sutartinių sąskambiai, kanklių skambesys ir mitologinės sakmės bei tautinis paveldas pasakojimuose apie laumes. Tokiu renginiu baigėsi Kultūros centro organizuoti Advento susitikimai „Meto švento laukimas“. Šią, žiūrovus sužavėjusia,  mitologinių sakmių kompoziciją „Laumių monai“ pristatė Vilniaus universiteto folkloro ansamblis „Ratilio“ (meno vadovė Milda Ričkutė).

Renginyje skambėjo mįslingo, palaimingo, bet laukiančio šviesos metų laiko pasakojimai apie laumes, jų išdaigas, burtus ir „monus“, kuriais į paslaptingą pasaulį buvo viliojami žmonės. „Laumių monuose“ susipynė archajiška ir šiuolaikinė meninė raiška. Programoje klausytojai išgirdo pačius įvairiausius pasakojimus autentiška kalba ir pačiomis įvairiausiomis Lietuvos tarmėmis. Pasakojimai persipynė su muzikiniais intarpais, liaudies muzika, muzikinėmis improvizacijomis, dailės projekcijomis.

Laumės kažkada gyveno tarp žmonių - jos buvo ir darbščios verpėjos, kūdikių globėjos, likimo lėmėjos, galinčios dar niekur negirdėtus, neužrašytus burtus panaudoti, pavyzdžiui, plaukus į dredus susisukti.
 
Renginio žiūrovai juokėsi, šiurpo ir pajuto, kad laumės nėra tik kadaise tarp žmonių gyvenusios būtybės. O gal kai kas dar tą patį vakarą jas sutiko? Kas žino...

„Ratilio“ programa skirta antropologės ir archeologės, baltų kultūros tyrinėtojos Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms.

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau