Spausdinti

Vita Vaitkevičienė gimė 1973 m. Utenos raj., Vyžuonų apylinkėj į tremtį išvežtos šeimos namuose. Po kurio laiko šeima atsikėlė gyventi į Dainavos gyvenvietę Ukmergės rajone.

Baigusi Dainavos pagrindinę mokyklą, įstojo į Kauno taikomosios  dailės mokyklą mokytis keramikos. Įgijusi meninių keramikinių gaminių išpildytojos specialybę, pradėjo dirbti Ukmergės jaunimo mokykloje, kiek vėliau Želvos vaikų ir jaunimo centre dailiosios keramikos būrelio vadove. Tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nare. Dalyvavo parodose.

Ne vieną vasarą buvo kviečiama į Etnokultūros stovyklas, kurios buvo rengiamos vaikams Kernavėje. Ten užsimezgė V. Vaitkevičienės kūrybiniai ryšiai su archeologais, Kernavės muziejumi, ji gavo pasiūlymų kartu su archeologais pabandyti nulipdyti archainius puodus, derinant turimas žinias apie keramiką ir archeologinius duomenis. Taip prasidėjo V. Vaitkevičienės domėjimasis eksperimentine archeologija.

Šiuo metu V. Vaitkevičienė yra baigusi edukologijos bakalauro studijas ir užsiima šiuolaikinės bei senosios keramikos edukacija, dirbdama ir su mažais vaikais, ir su suaugusiais. Dirba lopšelyje darželyje „Žiogelis“, yra Neformaliojo vaikų švietimo Laisvoji mokytoja. Plačiau apie jos veiklą galite sužinoti Facebook "Vitos keramikos Studija".

Kartu su vyru ūkinkauja Kreivių km. Ukmergės raj.

Parodoje galima pamatyti 30-ies V. Vaitkevičienės vasaros sezonų darbo rezultatus. Čia pateikti atkurti, sekant archeologiniais duomenimis, molio keramikos pavyzdžiai. Vienoje vietoje matomi keramikos dirbiniai, pagaminti pagal nuo akmens amžiaus iki Lietuvos valstybingumo formavimosi pradžios buvusią istorinę keramiką. Parodoje pateikiamos ir ankstyvosios smailiadugnės puodynės, vėlyvajame akmens amžiuje gaminta vievelinė, žalvario amžiuje naudota brūkšninė, ankstyvojo geležies amžiaus grublėtoji-kruoplėtoji keramikos. Geležies amžiaus pabaigoje atsiranda žiedžiamasis ratas, keramikos gaminimas tampa amatu, gaminiai imti puošti juostelių ir bangelių ornamentika. Šios tendencijos, V. Vaitkevičienės žinių bei meistrystės dėka, atsispindi ir šioje parodoje eksponuojamuose dirbiniuose. Kiekvienas iš jų, pateiktų parodoje, turi savyje tam tikrą istorinio laikotarpio atspindį ir yra vertas ilgesnio ir atidaus apžiūrėjimo...

Paroda veiks iki 2023 m. sausio 27 d.

Nuotraukos - J. Zarecko.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau