Kovo viduryje, pardavime ir dovanų pavidalu, pasirodė Deltuvos kultūros almanacho "Eskizai" 26-as numeris.

Almanachas, kaip visada, apimlus (su viršeliais - 252 puslapiai), kur tik įmanoma - spalvotas (abejoju ar tai labai reikšmingas pasiekimas, ypač lyginant su ankstesniais, pabrėžtinai solidžiai juodai - baltais, bet almanacho redakcinė kolegija, matyt, galvoja  kitaip), bei tradiciškai išlaikęs įprastines sudėtines dalis: "Ištakos", "Įžvalgos", "Raiška". Šie plačios aprėpos terminai savyje sutalpina gana gryną istorinę medžiagą, daugiau į asmenis ar įvykius orientuotus istorinius straipsnius bei įvairiapusę kūrybą, žinoma, daugiausiai susijusią su spausdintu labiau ar mažiau meniniu žodžiu.

Almanachui toliau "keliaujant" po Ukmergės rajono miestelius ir seniūnijas, šiųmetis (nors, oficialiai, - 2016/ 2017 metų) "Eskizų" numeris daugiausiai siejasi su Žemaitkiemiu, o gal tiksliau, su "smetoninio" Žemaitkiemio valsčiaus "rubežiais", bet tai daugiau atsispindi pirmuose dviejuose leidinio "blokuose", "Raiškos" skiltyje pristatant ir Vlado Šlaito premijos renginius beigi jos laureatą G. Lataką, "Poezijos pavasarėlį", "Žydinčios vyšnios šakelės" poezijos konkursą, bei rajono jaunuomenės ir vyresniųjų kūrybinius bandymus bei dėstymus.

Leidinys, vienoje vietoje sukoncentravęs įvairius su Žemaitkiemio krašto istoriniu ir kultūriniu palikimu susietus, daugiau ir mažiau žinomus faktus bei reiškinius, neabejotinai yra reikšmingas žemaitkiemėnams, tačiau nugulęs į spaudinių lentyną šalia kitų almanacho numerių, jis tampa ir nauja, šviežia bei reikšminga "vaga" kultūriniame Ukmergės rajono "dirvone". Gi rajono kuriantieji almanache turi nuolatinę galimybę "paleisti" savo švelniau ar šiurkščiau Mūzos paliestus opusus į platesnius, nei savo artimųjų ar bičiulių dome apsiribojančius, "vandenis". Žinia, šiek tiek neramu, kad tarp "Eskizuose" besigarsinančių dažnokai kartojasi tos pačios pavardės, neretai sutinkamos ir almanacho redkolegijos sąraše. Tarkim, kad labiausiai vertos dėmesio rajono kūrėjų gretos koncentruojasi būtent jame, nors naujų vardų nebūvimas norom nenorom suponuoja mintis arba apie kūrybinį rajono žmonių skursmą, arba apie almanachui gresianti "sektantizmą", kas ir vienu, ir kitu atveju turėtų kelti nerimą ir viltis, kad tai tik klaidingas, nepakankamai įsigilinusio į reikalą šių eilučių autoriaus pastebėjimas.

Įvairių, almanache publikuotų, rašinių gausa iš esmės garantuoja, kad įvairių poreikių, nuostatų ir intelektualinių pajėgumų skaitytojas tikrai turėtų rasti jame sau artimą temą ar nors jau "raziną", todėl galima viltis, kad almanacho skaitytojų ar bent aktyvių pavartytojų ratas nėra mažas (suprantama, kultūrinių leidinių "vartotojų" kiekio kontekste), tad tikėtina, kad pavasariniai "Eskizų" pasirodymai ne vienam yra maža, bet laukiama dvasios šventė, kas, žinia, turėtų juntamai sustiprinti ir natūraliai senkančias (laikas, nenumaldomai srūvantis laikas...) almanacho redkolegijos narių dvasines aspiracijas...

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau