Spausdinti

Gražią ir šiltą birželio 16-osios popietę Ukmergės rajone Toliūnų kaime, esančiame šalia Siesikų pilies, buvo atidengtas paminklas ,,Širdies Angelas“, kurį sukūrė ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga padovanojo savo gimtajam kaimui fotomenininkas ir poetas Albinas Kuliešis.

Paminklas skirtas kaimui ir jo žmonių atminimui. Į atidarymą susirinko dabartiniai kaimo gyventojai,  jame gimę, tačiau išvykę iš gimtinės ir jau  gyvenantys kitur buvę toliūniečiai bei jų svečiai. Paminklą pašventino ir kalbą pasakė Ukmergės šv.Trejybės bažnyčios kunigas Šarūnas Petrauskas. Paminklo autorius A. Kuliešis papasakojo, kaip gimė paminklo idėja, padėkojo vsiems pagelbėjusiems darbuose, jiems  įteikė medalius, pagamintus iš uosio šakos. A. Kuliešis apžvelgė Toliūnų kaimo istorinių šaltinių duomenis, kuriuos pavyko rasti archyvuose, perskaitė savo kūrybos eilėraščius skirtus  mamai ir tėvui.

Dainą ,,Angelas‘‘ pagal A. Kuliešio žodžius prie Balto Angelo atliko Rima Žudienė. O dainą, skirtą Toliūnams, pagal Albino žodžius padainavo muzikos autorius  Saulius Kuliešius. Kaimynai Vida ir Algis Dranseikai padėkojo autoriui už dovaną kaimui. Vida padovanojo renginio dalyviams savo sukurtus siuvinėtus paveikslus. Daiva Pocienė pasakė jausmingą kalbą apie tėviškę, pavadindama naujai atsivėrusią erdvę Angelo skvereliu.

Taigi, kas tas Toliūnų kaimas ir kaip gimė idėja pastatyti paminklą?Toliūnų kaimas yra istorinėje Siesikų pilies žemės teritorijoje. Jau akmens amžiuje čia gyveno žmonės, kurie užsiėmė žvejyba ir medžiokle, vėliau žemdirbyste: tai liudija archeologiniai radiniai. Archyvuose aptikti dokumentai rodo,kad kaime įvairiu laikotarpiu gyveno apie 100 žmonių. Štai 1926 m. gyventojų surašyme užregistruoti  106 gyventojai  ir 20 sodybų.

Nuo dvidešimtojo amžiaus pabaigos gyventojų skaičius sparčiai mažėjo. 2018 m. kaime gyvena 19 žmonių, Siesikų gimnaziją lanko vienas Toliūnų kaimo vaikas.  Paklaustas, kaip gimė mintis pastatyti paminklą, Albinas atsakė, kad nugriuvus kaimo kryžiui, atėjo mintis pastatyti kažką didingesnio, įprasminančio kaimo istoriją, įamžinančio kaimo žmonių atminimą. Modeliuojant įvairius variantus, atsirado dabartinis sprendimas su arką primenančia namo pastoge, kurioje ant lynų pakabintas plevena vėjo supamas Angelas, laikantis  rankose širdį.

Vėliau atsirado dar papildomos detalės:  du ąžuolai pasodinti abiejuose paminklo pusėse ir aptverti  tvorelėmis bei du koplytstulpiai, ant kurių surašyta kaimo istorija ir eilėraštis, skirtas  Toliūnams. Suprojektuotas ir apšvietimas. Darbai truko metus.Teko ne tik pačiam gaminti paminklo detales, bet nemažai laiko praleisti archyvuose, ieškant istorinės medžiagos apie kaimą, lankyti kapines ir rinkti informaciją apie mirusius šio kaimo žmones – jų atminimą ir pavardes, išpjaustytas metale, nuo šiol  saugos Širdies Angelas.

Kūrybinio projekto dėka,  ant kalvos prie gimtųjų menininko namų, kaip sakė Albinas, atsivėrė Atminties laukas. Čia Baltas Angelas saugos tarsi simbolinius įvažiavimo į kaimą vartus, pro kuriuos iškeliavo į amžinybę šimtai kaimo gyventojų į kitą Siesikų ežero krantą…Jis  pasitiks visus čia atvykstančius į gimtinę ir svečius ,kurie norės pajusti aukštaitiško kaimo ramybę ir grožį.

Vido Svalbono nuotraukos.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau