Birželio 30 d. Valų bendruomenės namuose jau ketvirtą kartą susirinkusiuosius džiugino Talaluškų šventė, kuri dažno jau vadinama tradicine. Pirmąjį kartą Valų bendruomenė kvietė visus į liaudies muzikantų šventę „Aukštaitiškos talaluškos“, antrąjį – „Senmergių godos“, trečiąjį – „Vakaruškos su talaluškom“, na, o šiemet šventė pavadinta „Kas kam rūpi ant liežuvio tupi“. Juk talaluškos – humoristinės lietuvių liaudies dainos, o būta šventės metu ne tik jų – pasakotos pamokančios, nuotaikingos istorijos, vaidintos anekdotinės situacijos.

Pirmosios atvykusiuosius pasitiko gaspadinės Angelė ir Jolita, kurios gnaibė „Šratinei zacirkai“ miltų tešlos gabalėlius. Šį receptą gaspadinė Angelė sužinojusi iš savo mamos. „Šratinė zacirka“ skiriasi nuo tradicinės tuo, kad miltų tešlą reikia gnaibyti labai mažais gabalėliais, susukant rutuliuką – šratuką. Kad gaspadinėms nebūtų liūdna, o ir besirenkantys svečiai guviai nusiteiktų, lydėjo Tado, Albino, Romo ir kitų armonikierių atliekamų melodijų garsai.

Šmaikščias talaluškas, pasakojimus, humoristinius kupletus dovanojo viešnios iš UKC Dainavos skyriaus - Drąsutė Kaselienė ir Loreta Talutienė, muzikantas, „štukorius“ Stanislovas Markevičius iš Šešuolių, beveik, kaip teigęs, 1500 kartų atgrojęs vestuvėse, Balelių UDC moterų ansamblis (vad. Virginija Kaziūnienė), vietos saviveiklininkai. Rečionių bendruomenės artistės (vad. Rita Čižiūnienė) pasakojo du vaizdelius: „Kaimoverslumas“ ir „Moterėliųžaidimai“, kuriuos sukūrė Anelė Stancikienė. Ukmergės miesto bendruomenė „Kaimynai“ susirinkusiuosius vaišino „Makučiu“ – ant laužo keptomis tarkuotomis aštriomis bulvėmis. Istoriją apie vantos lapą pasakojo, atskubėjusi nuo verdamos „zacirkos“, apie kurią netgi sukūrusi dainą, gaspadinė Angelė.  Kolektyvai su savo programomis pasirodė ne tradicine eilės tvarka, o – išskaičiuoti. Skaičiuot ėmė nuo vadovės Alės Ališauskienės.

Šventės pabaigoje, įteikus padėkas kolektyvams ir vietos ūkininkui Antanui Voveriui už iš medžio išdrožinėtas dovanas, pasidžiaugta, kad Valų kaimo bendruomenei Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga įteiktas dovanojimo aktas. Juo gauta 42 tomų knygų serija „Lietuvių literatūros lobynas. XX amžius“, kuri papildys bendruomenės biblioteką. Aktas  įteiktas Valų kaimo bibliotekininkei Aldonai Gelūnienei.

Pasidžiaugti ir palinkėti niekada neblėstančios energijos atvyko ir kaimyninio Žemaitkiemio miestelio bendruomenės nariai.

Gera nuotaika, dainos, šokiai ir armonikų garsai susirinkusiuosius lydėjo visą popietę.

Autorės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau