Vasario 15-ąją dieną  minima Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena. Taip jau sutapo, kad būtent šį saulėtą šeštadienio vidudienį  Viešojoje bibliotekoje vyko Deivinos Orchidės knygos „Palieski angelo sparnu“ pristatymas.

Į Ukmergę autorė atvyko kartu su dukra ir jos draugu bei knygos pristatymus organizuojančia, susitikimų turą po Lietuvą surengusia, Andžela Pontežiene, kuri susitikimo metu ir kalbino viešnią.

Deivinos Orchidės slapyvardžiu pasirašanti, jau daugiau kaip  15 metų  Airijoje, Korko mieste,  su šeima gyvenanti  Jūratė Gembutienė pristatė pirmąja poezijos ir esė knygą, gausiai iliustruotą lietuvių fotografų iš viso pasaulio nuotraukomis, daugiausia iš Kauno bei gyvenančių  Čikagoje, kur ypač aktyvi lietuvių bendruomenė.

Jūratė Gembutienė – verslininkė, vestuvinių suknelių dizainerė, poetė, internetinio knygyno „Deivinos Orchidės knygynas“ įkūrėja, žurnalistė, įvairių kūrybinių idėjų sumanytoja ir įgyvendintoja, bet svarbiausia –  nuoširdus ir atviras žmogus. Eilėraščius ir esė pradėjo rašyti prieš penkerius metus ir pirmajai knygai juos rinko lygiai metus. Savo kūryba ji nuolat dalinasi įvairiose interneto svetainėse, asmeninėje facebook  paskyroje, taip džiugindama skaitytojus ir gausindama jų ratą.

Nuoširdus ir jautrus autorės prisistatymas, pasakojimas apie patirtus išgyvenimus, prisiminimai apie mamą,  vaikystę sujaudino visus renginio dalyvius. Ji pasakojo, kad  gimusi klykė visus metus, o seserys vis ėjo pažiūrėti, ar ji turi rankas,  mat tėtis buvo berankis ... „Tačiau dabar aš čia – berankio tėvo dukra su knyga rankoje“, – sako Deivina Orchidė. Viešnia džiaugėsi, kad jos vaikai šeimoje šneka lietuviškai, kad niekada nesako „niekada“ apie sugrįžimą į Lietuvą. Iš savo gyvenimo Deivina išmetusi žodį „bet“, nebežiūri televizoriaus, o laiką, kurį anksčiau praleisdavo prie televizoriaus, dabar praleidžia kitaip – rašo eiles, esė. Rašo ryte ir vėlai vakare. Ryte būna pačios gražiausios ir skaidriausios mintys. (Deivina prisipažino, kad dabar vienu metu rašo dar dvi knygas.) Kai siela susitvarkė, atsirado noras kažką daryti prasmingą. Taip Deivinos gyvenime atsirado „Mamų unija“.

„Palieski angelo sparnu“ – ne tik knyga, bet ir  unikalus projektas, į kurį savanoriškai įsitraukę žmonės  prisideda prie kilnaus tikslo – paremti fondą „Mamų unija“, besirūpinantį vėžiu sergančiais vaikais ir jų tėveliais. „Tai ne tik mano knyga – tai visų žmonių knyga“, – sakė viešnia.  Renginiuose ji laukia kiekvieno ir vieno... Net esant tik vienam dalyviui, renginys įvyks, sakė Deivina, dalyviams ant kėdžių salėje dėdama po knygos skirtuką ir saldainį...

Knygos idėja  kilo pamačius paramos ir labdaros fondo „Mamų unija“ skelbimą apie reikalingą finansinę pagalbą kelių mėnesių kūdikiui vykti gydytis į užsienį ir užvaldžius didžiuliam norui padėti klastingos ligos aukomis tapusiems vaikams. „Turbūt kiekvieną šeimą aplanko liga, kuri jau šimtmečius pasiglemžia mums artimus, mylimus žmones. Vieniems pasiseka ją nugalėti, kitiems –ne...“,– teigia autorė savo knygoje.

Sukūrusi eilėraštį apie vėžiu sergančius ir ligoninėje besigydančius vaikus „Mažieji didvyriai“, Deivina jam iliustruoti interneto platybėse rado fotonuotrauką su plikagalviu berniuku. Vėliau autorė išsiaiškino, kad berniukas nuotraukoje – penkiametis lietuvaitis Linukas, tuo metu gyvenęs Anglijoje ir kovojęs su onkologine liga. Šio berniuko istorija įkvėpė Deiviną ryžtis prasmingam ir gražiam projektui – labai asmeniškų savo kūrinių knygai, nuo kurios pardavimo 20 proc. lėšų  skiriama paramos ir labdaros fondui „Mamų unija“.

Viešnia nuoširdžiai dėkoja gausiam žmonių, geranoriškai prisidėjusių prie šios knygos atsiradimo, ratui, taip pat esamiems ir būsimiems skaitytojams, prisijungsiantiems prie kilnios knygos misijos.

Knygą sudaro dešimt  skyrių,  prasidedančių  autorės esė žanro istorijomis, kurios parašytos atitinkamo skyriaus eilėraščių tematika.  Kaip sako viešnia, „ esė perskaičius jau turėtų būti aišku, apie ką eilės“.

Kiekviename susitikime į knygos pristatymą Deivina pakviečia netikėtą svečią. Į susitikimą Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje atvyko viešnia iš Lyduokių – Albina Grenoveckaitė -Daugilavičienė. Viešnios susipažino bendraudamos internetinėje erdvėje ir šiandien susitiko viena su kita pirmą sykį. Lyduokietė Albina yra išleidusi poezijos knygelę, o šiuo metu, kaip tik paskatinta Deivinos, rašo knygą, savo tekstais mielai dalinasi internetinėje erdvėje. Į Ukmergę ją atlydėjo palaikymo komanda – Lyduokių kultūros darbuotojos. A. Daugilavičienė susirinkusiems  pristatė savo kūrybą ir pažadėjo dažniau dalyvauti bibliotekos organizuojamuose renginiuose.

Mintimis apie tai, kad gyvenime nebūna atsitiktinumų,  pasidalino ir ukmergiškis poetas Albinas Kuliešis.

Eilėraščio žodžiais, prisiliesdama prie skaitytojų širdžių ir suvirpindama  jautriausias sielos stygas, Deivina Orchidė kviečia nelikti abejingiems svetimo skausmui ir padėti mažiesiems didvyriams: „Ar tu žinai, / Ką reiškia mirti, / Kai dar alsuoji, kai vis dar gyveni, / Kai norisi atimti vaiko skausmą / Ir net pačiam susirgt už jį? /  <…> Ką reiškia tikras, nesukurtas siaubas, / Kai sužinai, kad jis ilgai dar nesijuoks? / Jei visa tai žinai, / Tada mane suprasi / Ir tuos, kurie yra visai šalia, / Kurie dėl vaiko paaukotų / Ne tik turtus, bet ir save. / Jei tu žinai, / Tai tu su jais pabūsi, / Paguosi, išklausysi jų kalbų / Ir maldoje Aukščiausiojo / Už juos tu paprašysi: / „Palieski angelo sparnu.“

„Gyvenime pasitaiko visko! Tiesiog reikia rasti savyje stiprybės, kad tuo galėtum patikėti“,- sakė atsisveikindama su ukmergiškiais Deivina Orhidė.

Šią knygą galima įsigyti internetiniame Deivinos Orchidės knygyne, kurį galima rasti apsilankius interneto svetainėje www.deivinaorchide.com.  Taip pat knyga bus prekiaujama Vilniaus knygų mugėje, kuri vyks vasario 20–23 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.

Knygą viešnia padovanojo ir Vlado Šlaito viešosios  bibliotekos skaitytojams.

Kristinos Darulienės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau