Rugsėjo 8 – spalio 9 dienomis „Vilkamirgės“ galerijoje veikė žinomos grafikės Nijolės Vilutienės (Ingelevičiūtės) paroda.

Nijolė kartu su vyru, taip pat pripažintu grafiku, Nacionalinės premijos laureatu Mikalojumi Povilu Vilučiu, gyvena Vilniuje. Beje, M. Vilučio parodą taip pat galėjote pamatyti „Vilkamirgės“ galerijoje 2020 metų sausio mėnesį. Nors ir seniai gyvena Vilniuje, Nijolė yra ne vienos kartos ukmergiškė: čia gyveno jos močiutė, kurią, dailininkės žodžiais tariant, žinojo pusė Ukmergės – ji buvusi labai komunikabili. Mama Vanda Urbonavičiūtė Ingelevičienė apie 1950 - 1953 metus mokytojavo iš pradžių Ukmergės bazinėje mokykloje, vėliau - A. Smetonos gimnazijoje.
Ukmergėje, Bažnyčios g., dar stovi Nijolės vaikystės namas, kurį senieji miestiečiai galbūt žino kaip „amerikonų namą“. Nijolė aplanko senosiose miesto kapinėse palaidotus artimuosius.

Parodoje pamatysite piešinius, grafikos atspaudus ir akvareles. Apie dailininkės kūrybą menotyrininkas dr. Vidas Poškus rašo: „Nijolė Vilutienė yra grafikė iš prigimties. Toks apibrėžimas lyg ir skambėtų neįtikinamai, kadangi kiekvienas bet kurią grafikos techniką propaguojantis dailininkas jau yra toks savaime.

Tačiau Nijolės kūryba yra ypatingai persmelkta grafikos. Nes grafikos (kaip ir bet kurios kitos dailės rūšies) pagrindų pagrindas yra piešinys. O šioji menininkė yra tobula piešėja. Ji valdo liniją – nuo pačios ploniausios, mikroniškai-siūliškos iki storos, plačios, peraugančios į dėmę ir plokštumą.“

N. Vilutienė gimė Ukmergėje. Baigė M.K. Čiurlionio meno mokyklą.
1972 m. baigė Vilniaus dailės institutą, grafikos specialybę. Vadovas prof. Rimtautas Gibavičius.
Nuo 1985 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė.
2005 m. suteiktas Lietuvos meno kūrėjo statusas.
Dailininkė yra surengusi solinių parodų, dalyvavusi daugelyje konkursinių, kuruotų parodų Lietuvoje, Italijoje, JAV, Austrijoje, Argentinoje, Suomijoje, Taivane, Škotijoje, Ukrainoje, Japonijoje, Turkijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje ir kitur.
Jos kūrinių yra įsigiję Vilniaus universiteto Grafikos kabinetas, Lietuvos dailės muziejus, Gyoro (Vengrija) municipalinis muziejus, Buenos Aires Grafikos muziejus, ADOGI mažų formų grafikos centras (Barselona), Nacionalinis Taivano dailės muziejus, privatūs kolekcininkai.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

„Vilkamirgės“ galerija, Kęstučio a. 2-2, II aukštas (įėjimas iš Vienuolyno g.).
Galerijos lankymas nemokamas.

VšĮ „Trys kaimai

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau