Gedulo ir Vilties dienos renginiai Ukmergėje prasidėjo dar birželio 13 d. O pagrindiniai renginiai – su knygos pristatymu, tremtinių pavardžių skaitymu, kino filmu ukmergiškių laukė juodąją dieną – birželio 14 d., kai prasidėjo trėmimai į Rusijos platybes.

Renginių ciklo pradžioje Kultūros centre Šilutės kamerinis teatras pristatė spektaklį „Švytis“. Tai spektaklis apie Vytauto Mačernio kūrybą, jo gyvenimą. Spektaklis skirtas poeto šimtmečiui. Po šv. mišių šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje renginys persikėlė į Dukstynos šilą, kur prie paminklo Negrįžusiems tremtiniams padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės.

Birželio 14-osios renginiai, kaip ir visoje Lietuvoje, prasidėjo Visuotine tylos minute. Vakarop žmonės rinkosi į tremtinių atminties vakarą. Istorinius faktus priminė ir ką tik išleistos knygos „Viltis sugrįžti“ antros dalies ištraukas skaitė Taujėnų mėgėjų teatro „Bičiuliai“ aktoriai. Knygą pristatė ir jos sudarytojus sveikino Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės skyriaus pirmininkė Aldona Kalesnikienė. Ji įvardijo ir pilietiškiausią rajono mokyklą – Senamiesčio progimnaziją, kurios mokiniai skaitė tremtinių vardus. Skaudaus Lietuvai laikotarpio dainas dainavo Kultūros centro folkloro ansamblis „Pyniava“.

Atminimo akciją – Ukmergės rajono tremtinių politinių kalinių pavardžių skaitymą pradėjo rajono meras Rolandas Janickas. Pavardes skaitė ne tik Senamiesčio progimnazijos mokiniai, bet ir šauliai, patys tremtiniai, į renginį susirinkę ukmergiškiai. 26 skaitantys priminė beveik 3000 pavardžių ir likimų.

Vakaras baigėsi kino seansu po ąžuolais. Ištvermingiausieji žiūrėjo „Emiliją iš Laisvės alėjos“.

Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje buvo surengta edukacija suaugusiems „Relikvijų maišelio siuvimas ir siuvinėjimas, remiantis tremtyje sukurta tekstile“. Skaitytojų aptarnavimo skyriuje lankytojus visą birželio mėnesį pasitiks leidinių paroda „Su Lietuva širdy. Negrįžusiems…“

Nuotraukos - autoriaus.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau