Spausdinti

Nuo vasario 2 d. Kęstučio a., šalia Ukmergės kraštotyros muziejaus esančioje stiklo galerijoje veikia Kauno taikomosios dailės mokyklos mokytojos ekspertės Almos Šmitaitės organizuota keramikos dirbinių paroda "Atradimai". Organizatorės idėja atkurti Neolito laikotarpio keramikos dirbinius ir degti juos lauže, kaip tai buvo daroma keli tūkstantmečiai iki Kristaus, pavyko! Parodoje „ATRADIMAI“ kviečiame pamatyti, ką darnoje tveria žmogaus rankos ir gamtos stichijos.

Parodos ekspozicija yra skirta archeologės Marijos Gimbutienės 100-osioms gimimo metinėms.

Apžiūrėję parodą ne tik prisiminsite įžymią lietuvę archeologę M. Gimbutienę, bet žvilgsiu prisiliesite ir prie vieno iš arcgaiškiausių keraminių dirbinių formavimo būdų, degant ją laužo duobėje. Archeologų atrandami keramikos dirbiniai ar jų fragmentai siekia Neolito laikotarpį (apačioje galite pamatyti kai kurių archeologų surastų artefaktų trumpus aprašymus bei juos atkūrusiųjų pavardes). Tuo metu, kaip manoma, Europoje klestėjo taiki civilizacija, o jos pagrindas buvo meninė kūryba ir nematerialios vertybės.

Pagerbdami dvi iškilias asmenybes – archeologes Mariją Gimbutienę ir Rimutę Rimantienę –  Kauno taikomosios dailės mokyklos keramiko programos mokiniai kelioms savaitėms Neolito laikotarpio dirbinių formavimo techniką perkėlė į savo dirbtuves. Kad išdžiuvusio molio dirbinys, pakliuvęs į laužo duobę, laižomas liepsnų ir išbuvęs kaitroje visą parą, liktų sveikas, reikia žinoti nemažai paslapčių.

Profesijos mokytoja ekspertė Alma Šmitaitė jų nestokoja ir nuoširdžiai dalinasi. Bene didžiausia paslaptis slypi šamotinio molio, tinkamo degti lauže, gamyboje. Į riebų molį beriami smulkinti degto molio trupiniai (šamotas) ir minkomi, kol išgaunamas reikiamas skalsumas. Po to keramikų rankos  uoliai lipdo nei per storą, nei per ploną dirbinį, atkartodami archeologinių tyrinėjimų metu M. Gimbutienės ir R. Rimantienės aprašytų bei iliustruotų radinių formas. Paskui eksponatas lėtai džiovinamas, tai pridengus, tai pavertus ar paguldžius ir taip daugiau nei 2 savaites. Ir tik po to, paglosčius ir palaiminus, palydėjtas į laužo duobę. Organizatoriai dėkingi VšĮ "Lukenskų namai" bei Zagorskų šeimos ūkiui už galimybę išdegti keramikos dirbinius laužo duobėse.

Ir štai mūsų džiaugsmui, ir jūsų akims Neolito laikotarpio  dvasia alsuojanti paroda. Kur justi to laikmečio žmogaus buvimas  išvien su gamta bei tikėjimas jos galybe ir dieviškumu.
Šis projektas tik dar kartą mums primena: kaip giliai išjausti gamtą ir būti ryšyje su ja mokėjo mūsų protėviai ir koks cikliškas yra gyvybės buvimas, kokia graži gali būti  kasdienybė!
Ekspozicijoje dirbiniai nuo buities rakandų iki apeiginių indų, deives įkūnijančių skulptūrėlių iš skirtingų Senosios Europos laikotarpių.

Kauno taikomosios dailės mokykla, kurioje vykdomas pagrindinis ir vidurinis ugdymas bei profesinis ugdymas pagal pirminio ir tęstinio mokymo modulines programas kviečia mokytis ne tik keramiko amato, bet ir daugelį kitų šiai dienai Lietuvos ir užsienio rinkose reikalingų ir paklausių profesijų: juvelyrikos, dailiųjų dirbinių iš įvairių medžiagų gamybos, fotografijos, vizualinės reklamos gamybos, maketavimo, dekoravimo bei interjero apipavidalinimo.

Paroda veiks iki 2022 m. balandžio 2 d.

Dėl papildomos informacijos:

Alma Šmitaitė
+370 671 93018
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Kauno taikomosios dailės mokykla
www.ktdm.lt

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau