Spausdinti

Vis labiau įsibėgėjant rudeniui ateina laikas skaičiuoti, ką metai atnešė – kokį derlių, kokias daržoves, kokius skanėstus... Paskutinį rugsėjo šeštadienį rajono seniūnijų darbuotojai, ūkininkai, žemdirbiai susirenka vis kitoje seniūnijoje pasigirti, kas kuo turtingas, kas ką gali parodyti kaimynams. Tokia Derliaus šventė „Aniuolų sargų kermošius“ šiais metais buvo surengta rugsėjo 24 d. Želvoje.

Po šventės atidarymo, kuriame jos dalyvius sveikino rajono meras Rolandas Janickas, Seimo narys Juozas Varžgalys ir Želvos seniūnas Saulius Rutavičius, nuskambėjo Želvos himnas, kurį, stovint žiūrovams, atliko kapela „Želvelė“. Krašto bendruomenių sąjungos pirmininkė Angelė Jokubynienė apdovanojo jubiliejų sulaukusias bendruomenes.

Į šventę atvykę svečiai - renginio vedėjai, iš televizijos laidų gerai žinomi aktoriai - "Suvalkijos ūkininkai" Leonardas (Giedrius Arbačiauskas) ir Klemensas (Kęstutis Jakštas) pakvietė apsilankyti seniūnijų kiemeliuose. Tuo metu scenoje koncertavo Kultūros centro Želvos skyriaus kapela „Želvelė“, Žemaitkiemio skyriaus humoristinių lietuvių liaudies dainų, talaluškų atlikėjai „Talalinė“ ir Pabaisko skyriaus vokalinis instrumentinis ansamblis „Šilojas“. Muzikantų pasirodymą nuotaikingai baigė svečiai - grupė „Rakija Klezmer orkestar“.

O žiūrovai tuo metu ragavo ir balsavo už geriausią seniūnijų išvirtą „košeleną“ (šaltieną) ar gražiausią „kašiką“ (krepšį) su rudens gėrybėmis. Kadangi tai buvo amatininkų, prekybininkų, gaspadinių, žemdirbių, ūkininkų, kaimo verslininkų mugė, joje buvo galima įsigyti visko – nuo saldainių iki medaus, nuo daržovių iki vaisių. Kol suaugę dairėsi po prekyvietes, vaikai galėjo pažaisti mėtydami žiedus ar lenktyniaudami su maišais.

Kiekvienos seniūnijos kiemelis varžėsi savo išmone, žiūrovai buvo viliojami visokiomis priemonėmis. Vepriai siūlė medaus, Šešuoliai kvietė atpažinti grūdus, Siesikai siūlė paragauti tikro kaimiško rūgpienio su virtomis bulvėmis. O Žemaitkiemis demonstravo pačių pasigamintą aparatą, purviną ir tamsiai rudą vandenį paverčiantį švariu, tyru, geriamu vandeniu. Už atliktą užduotį ar atspėtą klausimą šventės svečiai gaudavo 10 „derlerių“,  kuriuos galėdavo išsikeistį į arbatą Želvos arbatinėje „Pas Rachelę“.

Šventei baigiantis buvo suskaičiuoti konkursų rezultatai. Suskaičiavus žiūrovų padovanotus pinigėlius paaiškėjo, kad „Gardžiausia košeliena“ išvirta Lyduokiuose, o „Gražiausias rudens gėrybių kašikas“ surinktas Šešuolių seniūnijoje. Sunkiausia bulvė svėrė 670 gramų ir atkeliavo iš Taujėnų, ten pat užaugo ir sunkiausia morka (850 g), burokėlis iš Šešuolių svėrė 2 900 gramų, kopūstas iš Pivonijos svėrė daugiau kaip 13 kilogramų, sunkiausias svogūnas (600 g) ir moliūgas (48,5 kg) į šventę atkeliavo iš Pabaisko.  

Išrinkta ir kur kitais metais keliaus Derliaus šventė – Žemaitkiemyje.

Nuotraukos - autoriaus.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau