Spausdinti

Nijolė Stunskaitė (nuotraukoje - viduryje) žinoma Ukmergės menininkė 2023 m. sausio 30 d. Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje pristatė naują savo knygų grafikos parodą „Improvizacijos“. Parodą sudaro du ciklai: ,,Ukmergės ir Ukmergės miestelių kapinės“ (ciklas sukurtas 2020 m. vasarą, prieš prasidedant pandemijai) ir „Improvizacijos“( sukurtas 2022 metų žiemą). Darbai dar niekur nerodyti, taigi iš esmės tai yra premjera.

Anot autorės, sukurti šiuos darbus inspiravo klausoma džiazo muzika, todėl jie gavosi muzikalūs, plastiški, ritmiški...

„Atsipalaidavimas, buvimas esamam momente, kai vidinis pasaulis atsiveria, pasitelkiant paprastą pieštuką, kaip grafinę išraiškos priemonę ir yra mano kūrybos esmė“, sako autorė.

Nijolės Stunskaitė daugiausia žinoma kaip tekstilės menininkė, yra sukūrusi ne vieną rūbų kolekciją, vėliavų ciklą, iliustravusi keletą poezijos knygelių. Ji taip pat yra sukūrusi dizaino idėjų visuomeniniam eksterjerui bei interjerui. Pagal jos piešinį, paremtą senųjų baltų dievybių vaizdiniais, Ukmergės centre yra sukurtas ant pastato sienos matomas laikrodis, jos kūrinių yra Amerikoje. Ukmergės kraštotyros muziejus bei Ukmergės šv. Petro ir Povilo bažnyčia, įvairūs privatūs meno mylėtojai, bičiuliai turi įsigiję jos darbų.

Analizuojant menininkės kūrybą, jaučiamas nuoseklumas. Ji ilgą laiką gilinosi į baltų kultūros artefaktus bei kūrė savo interpretacijas baltų dievybių temomis. Jai nesvetimas „new age“ sąmonės judėjimas, labai svarbūs simboliai kūryboje, jų prasmės. M.K. Čiurlionis bei J.Šimonis yra artimi savo kūryba savo spalvomis bei kompozicijomis.

Šioje parodoje autorė tarsi atitolsta nuo dievybių temos, nors vaizduojamų kapinių interpretuojamuose motyvuose yra ryšys su senąją kūryba. Naujajame kūrybiniame etape, autorė tarsi išsivaduoja nuo ilgą laiką nagrinėtų temų, jai pasidaro įdomi popmeno, minimalizmo estetika. Ypač kūriniuose “Tyla“ ir  „Ledų valgymas“ yra tas jaučiama...

Parodą pristatė dailininkė-bibliotekos edukatorė Kristina Darulienė, ją papildė autorės bičiulė žinoma rašytoja, vertėja, kalbos tyrinėtoja Liudmila Petkevičiūtė. Nijolė Stunskaitė atidarymo metu pasidalino savo išleistų poezijos knygelių turiniu, iliustruotų jos šilko tapyba bei draugės Laimos Dzigaitės žolynų grafikos atvaizdais. Autorė džiaugėsi tandemu su rašytoja L.Petkevičiūtė ir netrukus pasirodysiančių knygelių ciklu, kurias kuria rašytoja kartu su bičiule.

Parodą bibliotekoje galima bus apžiūrėti iki kovo 3 d.

Fotografijos - Vijolės Ivanauskienės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau