Ukmergės rajono savivaldybė Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio proga išleido leidinį „Ukmergė 1918-1940 metų Lietuvos Respublikos spaudoje“. Juliaus Zarecko sudarytame rinkinyje pateikiami straipsniai ar jų dalys, publikuoti įvairiuose, tuo metu leistuose, laikraščiuose ar žurnaluose, kuriuose paminėta Ukmergė.

642 puslapių knyga prasideda Vasario 16-osios aktu. Knygoje Ukmergė pateikiama kaip vienas iš penkių, vėliau – vienas iš dešimties pirmaeilių šalies miestų, apskrities centras, buvęs netoli demarkacinės linijos su okupuotu Vilniaus kraštu. Joje surinkti miesto ūkinio, ekonominio, kultūrinio, visuomeninio gyvenimo Ukmergėje atspindžiai, švietimo būklė ir raida, leidžiantys susidaryti vaizdą, kaip, laikui bėgant, miestas vystėsi, augo, keitėsi - kas atsirado naujo ar buvo išsaugota sena.

Įdomios ukmergiškių leistų laikraščių ištraukos. Jose - ne tik miesto gyvenimo kronika, bet ir skelbimai, reklamos, kuriose pateikiami ne tik adresai, bet ir telefonų numeriai.

Laikraščiuose buvo spausdinami, ir knygoje pateikiami, ne tik "rimti" ar "oficioziniai" miesto įvykiai, bet ir įvairūs kasdienio gyvenimo nutikimai, kurie labiau domino „bulvarinę“ spaudą.

Taigi, knygoje, kaip rašo jos sudarytojas Julius Zareckas, pateikiama tam tikra istorinė mozaika, marga ir įvairiaspalvė, tačiau gan ryškiai atspindinti tam tikrą Ukmergės gyvenimo tarpsnį, kuris pateikiamas to meto Lietuvos Respublikos spaudoje.

Knygos autorius dėkoja Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkui Raimondui Ramanauskui ir knygos redaktorei, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorei Rasai Griškevičienei už pagalbą išleidžiant leidinį.

Reprodukcijos - autoriaus.   

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau