Rugpjūčio vidurys - tai vasaros ir rudens sandūra, kai svarbiausi lauko darbai jau nudirbti, javai nupjauti ir suvežti, uogos ir vaisiai surinkti, privirta uogienių. Graži ta diena, lyg būtų atėjęs metas atsisveikinti su vasara. Tai atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena, tai derliaus brandos, sotumo, padėkos šventė.

Rugpjūčio 15-ąją Deltuvoje švenčiama Žolinė - Švč.  Mergelės Marijos Ėmimo dangun Atlaidai.  Buvo tikima, kad šią dieną būtinai reikia susitikti su draugais ir giminėmis, kitaip visi metai bus blogi. Ir iki šių dienų išlikęs paprotys, jog per Žolinę reikia aplankyti draugus bei artimuosius. O esamus ir buvusius deltuviškius, kaimynus, visus svečius Deltuva pakviečia į miestelio šventę. Visą savaitę ta proga vyko daug sportinių ir kultūrinių renginių.

Žolinių spartakiada

Rugpjūčio aštuntąją Deltuvos miestelio bendruomenė pakvietė visas rajono kaimo bendruomenes į   tradicinę „Deltuvos Žolinių spartakiadą“, kuri vyko Deltuvos pagrindinės mokyklos stadione.  Karščio nepabūgo ir į tradicinę sporto šventę rinkosi didelis būrys sporto mėgėjų iš dvylikos kaimo bendruomenių. Svečių teisėmis panoro varžytis futbolininkai iš Anykščių ir Ukmergės sporto mokyklos stovyklautojai iš Veprių.

Į sporto šventę atvyko Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja Klavdija Stepanova, VVG atstovės Agnė Kanapeckaitė ir Erika Buikauskienė. Sveikinimo žodį tarė Ukmergės rajono savivaldybės mero pavaduotoja K. Stepanova.

Sportininkai varžėsi bėgimo, krepšinio, futbolo, stalo teniso, smiginio, kvadrato, estafečių, virvės traukimo, bato mėtymo, galiūnų rungtyse. Visi buvo vaišinami tradicine deltuvietiška žirnių koše. Susumavus visų dalyvavusių bendruomenių rezultatus paaiškėjo, kad stipriausiais spartakiadoje tapo ir „Sportiškiausios bendruomenės“ taurę laimėjo Deltuvos sportininkai, antroje vietoje liko Siesikų bendruomenės atstovai, o treti – Sližių.Varžybų nugalėtojams bei prizininkams prizus įteikė svečias LR Seimo narys A.Dudėnas.

Moterys pynė Žolinių kilimus

Išskirtinis lietuviškas Žolinės šventės paprotys - atsinešti į bažnyčią pašventinti puokštę. O ji yra ypatinga: įdėta visų auginamų javų po keletą varpų pramaišiui su gražiausiomis pievų ir darželių gėlėmis. Žolinių puokštėje – visas metų derlius. Moterys lenktyniaudavo, kuri suriš gražesnę puokštę Žolinei, mat kiekviena žolė puokštėje turi ypatingą reikšmę, galią ar istoriją.

Skirtinguose Lietuvos regionuose Žolinės puokštės buvo skirtingos. Suvalkijoje nešė darželio ir lauko žolynus bei javų varpas. Dzūkijoje – ne tik javų varpas ir žolynus, bet ir vaisius. Obuolius, kriaušes, kartais vyšnias ir slyvas pritvirtindavo arba pamaudavo ant pagaliukų. Į puokštę pritaikydavo net daržovių – kopūsto galvelę, morkas, svogūną, burokėlį, bulvę, krapų sėklų, aguonos galvutę. Aukštaičiai į Žolinės puokštę dėdavo lazdynų ir ąžuolo. Tačiau visoje Lietuvoje tikėjo, kad Žolinės puokštėje būtinas kietis, nes be jo puokštė „neapsišvenčia“. Pašventintas kietis – didžiausia apsauga nuo perkūnijos. O Žemaitijoje kaip labai svarbų minėjo „piktadagį“, simbolizuojantį Kristaus kančią.

Darbščios Deltuvos miestelio moterys visą savaitę žolynus audė į Žolinių kilimus. O kadangi šie metai paskelbti Lietuvos etnografinių regionų metais, tai ir kilimai buvo nupinti penki - po vieną kiekvienam regionui: Aukštaitijai, Žemaitijai, Dzūkijai, Suvalkijai ir Mažajai Lietuvai su jiems būdingais Žolinės puokštės augalais. Vėliau šie įspūdingi kilimai papuošė Deltuvos kultūros namų salę.

„Cantilenos“ koncertas

Penktadienį Deltuvos Švč. Trejybės bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už miestelio žmones. Po jų visi buvo pakviesti į kultūros namus, kur savo koncertą dovanojo Ukmergės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“ (vad. Daiva Petrikienė). Koncerto metu skambėjo lietuvių kompozitorių klasikų ir šiuolaikinė muzika, išplėtotos lietuvių liaudies dainos, sakralinė muzika, užsienio kompozitorių kūriniai. Kiekviena anasmblio dalyvė buvo apdovanota R. Lasakauskienės sukurta Žolinės puokšte.


 
Linksma rytinė mankšta

Šeštadienio rytą deltuviškiai pradėjo su šių metų miestelio šventės naujiena - rytine linksmąja muzikine mankšta „Sveikame kūne - sveika siela“. Prie Deltuvos kultūros namų visi norintys mankštinosi kartu su Ukmergės visuomenės sveikatos biuro specialiste Svetlana Markevičiene.

Žolinės atlaidai

Žolinės atlaidai į Deltuvą sukviečia ne tik esamus ar čia gimusius ir augusius deltuviškius. Suvažiuoja ir kaimyninių parapijų žmonės. Vidurdienį šv. Mišias aukojo kunigas iš Kauno Mindaugas Pukštys. Gyvomis gėlėmis ir vainikais išpuoštoje bažnyčioje netilpo visi tikintieji. Daug jų būriavosi ir šventoriuje, už kurio vyko mugė. Čia pagrindiniai pirkėjai buvo vaikai - visi labai norėjo įsigyti atlaidų saldainių.

Liaudiškos muzikos vakaras

Pavakare prie kultūros namų po atviru dangumi vyko liaudiškos muzikos šventė. Dainomis,  trankiomis polkomis ir svajingais valsais visus gausiai susirinkusius linksmino Ukmergės kultūros centro Siesikų filialo liaudiškos muzikos kapela „Vieversa“ (vad. Mindaugas Grainys) ir Širvintų rajono Anciūnų kapela (vad. Gediminas Makauskas). Žiūrovai ne tik kartu dainavo žinomas dainas, bet ir sukosi valso sūkury ar trypė polkutę.

Šventės organizatoriai džiaugiasi apsilankiusiųjų gausa ir nuoširdžiai dėkoja rėmėjamams.

Nuotraukos - autorės.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau