Artėjant projektui „Edukacijų, dailės ir lazdynų mozaika“ į pabaigą, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos Kultūros tarybą, projekto dalyviai turėjo galimybę prisiminti senuosius amatus. Rugpjūčio mėnesį Užugirio krašto muziejaus edukacijų centre vaikai dalyvavo šiose edukacijose: „Duonos kepimas“, „Duonos kepimas ir Užugirio krašto kulinarinis paveldas“, „Lino kelias“, „Šakočio kepimas“. Dauguma vaikų net neįsivaizdavo, kad toks ilgas duonelės kelias, kol ji patenka ant mūsų stalo. Ne visiems iš karto pavyko suformuoti  duonos kepalėlius, kitus  gąsdino tešlos lipnumas.  Vaikai  savo rankelėmis padarė duonos kepalėlius, juos išpuošė įvairiausiais raštais, nes buvo renkamas gražiausias duonos kepalėlis.

Per edukaciją „Lino kelias“ vaikai susipažino ir patys išbandė  įrankius, kuriais linų stiebeliai buvo minami, brukami, šukuojami. Vaikai iš smalsumo sėdo verpti ir austi, klausėsi pasakojimo, koks ilgas lino kelias, kol jis virsta drobe ar rankšluosčiu.


Visų edukacijų pabaigoje vaikų laukė desertas - šakotis, tik pirmiausia jį reikėjo išsikepti. Per edukaciją „Šakočio kepimas“ visiems teko pastovėti prie karštos krosnies, pilti tešlą ir  išsikepti patį didžiausią spygliuotąjį pyragą. Edukacijos metu susipažinome su šio skanėsto atsiradimo istorija, iš ko jis gaminamas, patys dalyvavome kepimo procese ir stebėjome, kaip gimsta šis kvapnus kepinys.
Po valandos visi sėdome skanauti šio gardėsio.

Autorės nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau