Spalio 14 - 18 d. Graikijoje, Kalamatos kurorte vyko tarptautinis chorų festivalis - konkursas, kuriame puikiai pasirodė ukmergiškės - moterų vokalinis ansamblis "Cantilena", vadovaujamas Daivos Petrikienės. Ukmergiškių kolektyvas  tapo tarptautinio festivalio–konkurso „Kalamata‘2015“ sidabro diplomo laureatu.

Kaip pasakojo „Cantilenos“ dainininkės, šiame festivalyje-konkurse dalyvavo 41 kolektyvas iš 14 pasaulio šalių. Festivalio–konkurso, kuriame ne pirmą kartą dalyvauja ukmergiškės, organizatorė - tarptautinė organizacija „Interkultur“ vienija įvairių šalių muzikos specialistus, į renginius kviečiasi muzikos profesorius, kompozitorius. Ji pasaulinio lygio festivalius–konkursus rengia įvairiose pasaulio šalyse. Pernai ukmergiškės sėkmingai dalyvavo renginiuose Italijoje, Latvijoje.


„Cantilenos“ dainininkės Kalamatoje buvo vienintelės Lietuvos atstovės. Į Graikiją jos buvo pakviestos nusiuntus paraišką, įrašus, pateikusios rekomendacijas, nuotraukas. Nors ukmergiškės pačios pasirinko konkurse dalyvauti „B“ kategorijoje, bet dėl muzikinių pasiekimų ankstesniuose festivaliuose–konkursuose joms pasiūlyta dalyvauti aukščiausioje kategorijoje – „A“, kurioje viso dalyvavo 8 kolektyvai.

Nors „Cantilenoje“ 12 dainininkių, į Graikiją vyko tik devynios. Tačiau ir tiek dainininkių paliko įspūdį graikams bei festivalio dalyviams. Konkurse jos nurungė žymiai didesnius chorus ir buvo pakviestos dalyvauti viename iš dviejų baigiamųjų „Gala“ koncerte. Šiame, sausakimšoje salėje vykusiame koncerte dainuoti teko su Brazilijos, Graikijos ir Rusijos atstovais. Koncerte dainininkės skudučiavo, dainavo autentišką sutartinę, lietuvių autorių kūrinius. Taip pat reikėjo pristatyti Lietuvą. Jo metu papasakota apie lietuvių dainų šventes, lietuvių liaudies dainas, sutartines, UNESCO paveldą šalyje.


Į Graikiją dainininkės nusivežė tautinius rūbus, su kuriais pirmiausia dalyvavo eisenoje. Po jos vietiniai laikraščiai mirgėjo lietuvaičių, pasipuošusių tautiniais kostiumais, nuotraukomis. Graikams labai patiko tautiniai kostiumai, nuometai, galvos apdangalai. Todėl sulaukta daug klausimų, lietuvės buvo dėmesio centre. Tokį didelį dėmesį, „Cantilenos“ dalyvių nuomone, lėmė lietuviško tautinio kostiumo grožis. Su tais pat kostiumais dalyvauta ir „Gala“ koncerte. Įvairiuose kituose koncertuose ir konkurse dainininkės pasirodė su koncertine apranga.

Renginyje reikėjo sudainuoti kitos tautos dainą originalo kalba. Austrų choras dainavo lietuviškai. Jie pasirinko lietuvių liaudies dainą „Anoj pusėj Dunojėlio“. Tik prieš pasirodymą austrai išsiaiškino kaip reikia dainuoti, tarti žodžius. Dainininkės pasakojo, kad užsienyje lietuvių chorinė muzika populiari. Užsieniečiai dažnai dainuoja Vytauto Miškinio, Vaclovo Augustino, Jono Tamulionio dainas.

Paklaustos apie galimybes tobulėti ir pasiekti aukštesnių rezultatų, pavyzdžiui, aukso diplomo, kolektyvo vadovė Daiva Petrikienė pasakojo, kad išėjus į sceną dainininkus veikia emocinis, psichologinis, fizinis faktoriai. „Tu gali labai gerai būti pasiruošęs, bet gali skaudėti gerklę, gali susijaudinti ir sunkiai su jauduliu tvarkytis“, – sakė vadovė. Nors ansamblietės jau moka paruošti save, bet vis tiek yra jaudulys. Todėl tobulėti dar yra kur.

Paklaustos apie viešnagę dainininkės pasakojo, kad graikai šiltai priėmė, Kalamatos savivaldybė pasirūpino transportu nuvykimui į koncertus, konkursus, kolektyvui buvo paskirta savanorė, renginys gerai organizuotas. 

„Cantilenos“ vadovė Daiva Petrikienė padėkojo kolektyvo narėms ir palinkėjo eiti į priekį. Už paramą vykstant į Graikiją dainininkės dėkojo rajono savivaldybei, Kultūros centrui ir jo direktorei Rasai Graužinienei, ūkininkui Valentinui Geniui bei vertėjai Vaidai Zlatkutei.

Vaidos Zlatkutės, Daivos Petrikienės, Audros Bernadišienės ir Arvydo Pėšinos nuotraukos.

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau