Balandžio 16 d. savo 15-tą jubiliejų švenčia, turbūt, linksmiausi ir labiausiai dainuojantys mažieji dainininkai Ukmergėje – „Garsiukai“. Minėdami savo jubiliejų mažieji atlikėjai Kultūros centre surengs nuotaikingą koncertą. Apie jį ir apie „Garsiukų“ 15-os metų veiklą papasakojo viena kolektyvo vadovių, kolektyvo įkūrėja Vilma Virbalienė.

Visi vaikystėje nori atrodyti kaip žvaigždės, džiaugtis pasauliu, daug padaryti, ieškoti saviraiškos. Todėl pedagogės pradėjo ieškoti ieško būdų, kaip vaikams padėti. Šypsodamasi vadovė papasakojo, kad taip atsirado „Garsiukai“ - vaikystės grupė, kurioje vaikai dainuoja, mokosi save išreikšti judesiu, daina, būna linksmi, patirti daug emocijų. Auginti vaikus su muzika vadovėms padeda mamos, močiutės ir patys vaikai.

„Garsiukai“ gimė prieš 15 metų vaikų lopšelyje – darželyje „Eglutė“, ten, kur vadovės Vilma Virbalienė ir Vaida Žiedelienė dirbo ir iki šiol tebedirba. Pasakodama apie „Garsiukų“ atsiradimą V. Virbalienė svarsto, kad, galbūt, idėja sukurti „Garsiukus“ kilo iš meilės dainai. Taip pat buvo ieškoma, kur ir kaip galima realizuoti save, turėti gražių užsiėmimų, keliauti ir turiningai leisti laisvalaikį.

„Eglutėje“ įkurtame kolektyve pradžioje dalyvavo tik 5 vaikai. O šiais metais yra jau penkios grupės, vidutiniškai po 10 vaikų. Nuo pernai metų „Garsiukuose“ yra grupė „Kinderiukai“ ir „Taputukai“. Jas lanko vaikai nuo 8 mėnesių iki 1,5 – 2 metų amžiaus. Vaikai kartu su mamomis ir močiutėmis žaidžia, dainuoja, šoka, mamos visą laiką kartu su vaikais ploja, linguoja, žaidžia su instrumentais, natomis, kurias 1,5 metų amžiaus vaikai jau skiria. Prie „Garsiukų“ prisiglaudusi linijinių šokių grupė „Step by step“, vadovaujama Vaidos Žiedelienės ir Rasos Pakienienės, Meno mokyklos muzikos skyriaus choreografijos mokytojos. Joje linijinius šokius be suaugusių moterų šoka ir vaikai.

Kuriant naują kolektyvą labiausiai buvo įsimintini kūrybiniai ieškojimai. „Bandėm šokti, bandėm įtraukti instrumentinę grupę“, – pasakoja V. Virbalienė. Taip atsiranda įvairiapusiškumas, pradedama koncertuoti. Vadovė prisimena, kad per metus tekdavo 19 kartų koncertuoti. Dabar jų šiek tiek mažiau. „Gal poreikis mažesnis, mes daugiau dėmesio skiriame ne koncertinei veiklai, o vaikų ugdymui“, – sako kolektyvo įkūrėja.

Repeticijos vaikams kaip žaidimas. Bet žaidžiant – mokomasi. Repeticijų metu vaikai mokosi dainuoti ir šokti. Taip vaikas lavina kūną, judesius, mokosi gražiai atrodyti scenoje, gerai laikyti mikrofoną, dainuoti ir šokti – judesiai turi atitikti dainą. „Per vieną repeticiją to nepadarysi“, – įsitikinusi vadovė. Todėl įgūdžiai įgyjami lygiomis dalimis – vieną repeticiją dainuojama, kitą - šokama.

Kadangi į „Garsiukus“ ateina dar maži, iki 10 metų, vaikai, pagrindinį vaidmenį lankant kolektyvą vaidina tėveliai. „Nes jeigu vaikas pavargsta, o tėveliai mato poreikį lankyti, vertina mūsų pastangas ir rezultatus, jie vaiką prikalbina toliau dainuoti“, – sako vadovė. Dainuojantys ir šokantys vaikai tampa drąsesni, išmoksta bendrauti, nugali scenos baimę. Nes kuo mažesnis vaikas, tuo mažesnė baimė, tačiau vaikui augant, kartu auga ir baimė. „Paauglys pradeda vertinti save ir kartu su paauglyste ateina baimė“, – sako V. Virbalienė. Bet vaikai „Garsiukuose“ įgyja įgūdžių kaip ją  nugalėti.

Balandžio 16-ąją, minint „Garsiukų“ jubiliejų, bus ir kompaktinės plokštelės „Muzikos garsai“ pristatymas. Pasirodys patys „Garsiukai“, jų svečiai. Kadangi norima vaikams parodyti į ką galima lygiuotis, kaip mokymasis dainuoti ir šokti gali padėti tolimesniame  gyvenime, į renginį pakviesti ir jau tapę žinomais ukmergiškiai. Tai Odilija – X faktoriaus dalyvė, Kotryna – „Dainų dainelės“ respublikinio turo dalyvė, Šarūnas – kūrybinių industrijų būsimasis žinovas. Jie pažadėjo ir po koncerto pabendrauti su mažaisiais atlikėjais. Koncerte gros ir smuikininkų grupė.

Šiame koncerte pamatysime, ko vaikai išmoko, ką jie gali. Tikimasi, kad šie, dar maži atlikėjai užaugę stebins ne tik savo gabumais, bet ir tuo, ką atsineš iš vaikystės – komunikabilumą, aktyvumą ir gebėjimą džiaugtis pasauliu.

Nuotraukos iš: www.ukzinios.lt ir www.vilkmerge.lt

Šiam turiniui kometarai išjungti.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau