Kamerinių teatrų ir performansų festivalis „Camera obscura“ pristato Evaldo Janso performansą „Pamokslas kelmui ir rąstgaliui“. Šis performansas sumanytas kaip interaktyvus veiksmas, kai gyva savo kūno ir kelmo bei rąstgalio instaliacija kūrėjas bandys išprovokuoti pokalbį su žiūrovais

E. Jansas – vienas žinomiausių šiuolaikinių Lietuvos menininkų, savo karjerą pradėjęs nepriklausomoje Lietuvoje kartu su kitais 9-ojo dešimtmečio Lietuvos šiuolaikinio meno pradininkais, išugdęs savitą tarpžanrinį ir tarpdisciplininį kūrybos stilių.

Pastaruoju metu menininkas kuria įvairiapusiškus ir ekspresyvius (turiniu ir raiškos būdu) paveikslus.

Dauguma E. Janso kūrinių, ar tai būtų performansas, instaliacija, tekstas, filmas ar paveikslas, atveria sudėtingus šiuolaikinio žmogaus gyvenimo aspektus, kvestionuoja konservatyvias normas, sukelia diskusijas.

Nuo pat devintojo dešimtmečio E. Janso kūryba Lietuvos meno erdvėje veikia kaip esminis kritinės savimonės katalizatorius. Menininkas eksponuoja savo darbus parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Kviesdamas į „Pamokslą kelmui ir rąstgaliui“ menininkas svarsto, ką reiškia išeiti iš komforto zonos gyvenant manipuliacijų laikmečiu, kai išėjimas už saugios zonos ribų gali baigtis ne ribų praplėtimu, o apgaule. Atvirumą? Nuotykį? Avantiūrą?

Performanso veiksmo metu tiek menininkas, tiek žiūrovas patiria tam tikrą afekto būseną, kuri taip pat gali būti prilyginama išėjimui iš komforto zonos, suteikiančiam naujų patirčių – gluminančių, stebinančių, verčiančių pritarti ar prieštarauti. Bet kokiu atveju sujudinančių mąstymą ir emocijas. Be kita ko afekto būsenoje įvyksta ir nuogo atsivėrimo akimirka, kai savasis „aš“ išsprūsta toks, koks yra.

Performansas „Pamokslas kelmui ir rąstgaliui“ vyks gruodžio 8 d., 16 val. Veiksmo pradžia – buvusiame Ukmergės senajame knygyne, adresu Kęstučio a. 8.

Po performanso „Vilkamirgės“ galerijoje vyks parodos „Benas Šarka Ukmergėje“ uždarymas.  Žiūrovai galės pamatyti fotoperformanso „Benas ir Ukmergė“ fotografijas, susitikti su idėjos autoriumi, fotomenininku Arūnu Kulikausku.

Plakato reprodukcija - autorės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau