Kiekvienų metų rudenį, tradiciškai, Ukmergės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje yra įteikiama Ukmergės rajono savivaldybės Literatūrinė Vlado Šlaito premija. Šiais metais, lapkričio 28 d., jubiliejinė, 25-oji, premija įteikta poetei Elenai Karnauskaitei už jos eilėraščių knygą „Atvirukai iš kurorto“.

Vladas Šlaitas – iš Žemaitkiemio miestelio Ukmergės rajone kilęs poetas, kuris, gyvendamas Didžiojoje Britanijoje, išleido dešimt poezijos rinkinių, pelnė ne vieną išeivijos literatūrinę premiją, kitų rašytojų pripažinimą. Deja, Lietuvoje jis gana ilgai buvo menkai žinomas, nors dauguma eilių buvo skirtos gimtajam kraštui, iš kurio atsineštos svarbiausios ir ryškiausios jo patirtys. O ir su Lietuva poetas niekada nenutraukė ryšių – laiškais bendravo su draugais, bendraminčiais, artimaisiais. Savo kūryba jis taip pat visą gyvenimą akcentavo meilę Lietuvai ir gimtiesiems namams. Būtent už reikšmingus poezijos, prozos, dramos, publicistikos ir kitokio žanro kūrinius, išreiškiančius meilę gimtajam kraštui bei tėviškei kasmet yra teikiama Literatūrinė Vlado Šlaito premija. Premija gali būti skiriama Lietuvoje ir užsienyje gyvenantiems poetams, rašytojams, dramaturgams ir kitiems literatūros kūrėjams.

Elena Karnauskaitė – poetė ir eseistė, kilusi iš Kretingos rajono. Profesionali kūrėja, pelniusi ne vieną literatūrinę premiją. Atsiimti premijos laureatė atvyko iš Palangos, kur šiuo metu dirba Palangos gintaro muziejuje. E. Karnauskaitės eilėraščiai išversti į ne vieną užsienio kalbą. „Atvirukai iš kurorto“ – devintoji rašytojos knyga. Šiame poezijos rinkinyje stebimas nesiliaujantis vyksmas ir kaita: vyrauja emigracijos, karantino, kelionių ir sugrįžimo temos. O ir pats kurortas knygoje vaizduojamas ne kaip mums įprastas atostogų, saulės ar jūros vaizdinys, tačiau atsiveria visai kitais kontekstais.

Laureatę sveikino Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas, administracijos direktorė Inga Pračkailė, Ukmergės švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininkė Indrė Kižienė, Žemaitkiemio seniūnijos seniūnė Rita Mikutienė. Apie poetės kūrybą, šiuolaikinio pasaulio kaitą, sąsajas ir paraleles su laikotarpiu, kai gyveno ir kūrė poetas Vladas Šlaitas kalbėjo Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkės pavaduotoja Vitalija Maksvytė.

Renginio metu šventinę nuotaiką muzikiniais kūriniais dovanojo Ukmergės meno mokyklos auklėtiniai Gabrielius Kavoliūnas, Irūnė Černiauskaitė bei Jogaila Kvekšas.

Nuotraukos – Jurgitos Jackevičiūtės.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti Jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, Jūs sutinkate su mūsų slapukų naudojimo tvarka ir taisyklėmis. Skaityti daugiau